"Sličnu doktrinu ima i Azerbejdžan": Sagovornici Danasa o imenovanju Borisa Tadića na poziciju direktora kineske svemirske kompanije 1Foto: FoNet Zoran Mrđa- ilustracija Canva Danas

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić postao je direktor kineske svemirske kompanije.

Naime, kineski dobavljač usluga u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija USPACE Technology Group imenovao je bivšeg predsednika Srbije, Borisa Tadića, na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije sa sedištem u Hong Kongu.

Podsetimo da je Boris Tadić, pre par meseci, javno objavio da je prihvatio da bude profesor u Kini.

„Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv da budem profesor na katedri za pojas i put na Pekinškom normalnom univerzitetu u Kini. Čast mi je i čast da svoje znanje i iskustvo na ovom studijskom programu podelim sa budućim diplomatama iz zemalja širom sveta“, napisao je Tadić društvenoj mreži X.

"Sličnu doktrinu ima i Azerbejdžan": Sagovornici Danasa o imenovanju Borisa Tadića na poziciju direktora kineske svemirske kompanije 2
foto FoNet/TV FoNet

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, kaže za Danas da je „zvanična politika Kine da angažuju ljude koji su širom sveta bili na vlasti i da na taj način šire bazu svog političkog uticaja, ali i mrežu kontakata“.

– Zato, iako deluje pomalo komično da se psiholog bavi svemirskim programom, u suštini Kinezi obezbeđuju sebi reklamu i za ne preveliki honorar koji će dati dobijaju celokupno iskustvo i sve kontakte koje ima bivši predsednik Srbije. Sličnu doktrinu ima i Azerbejdžan. Od jednog bivšeg visokog funkcionera iz regiona sam čuo da nakon što je sišao sa funkcije i iz Kine i iz Azerbejdžana redovno dobija pozive na političke konferencije i da ih tamo domaćini tretiraju sa svim državnim počastima, što na mnoge bivše ima poseban psihološki uticaj i otvara ih za saradnju – zaključuje sagovornik Danasa.

"Sličnu doktrinu ima i Azerbejdžan": Sagovornici Danasa o imenovanju Borisa Tadića na poziciju direktora kineske svemirske kompanije 3
foto FoNet Milica Vučković

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, na pitanje odgovara pitanjem: „Pitanje je šta je Boris Tadić uradio i na taj način se dodvorio tokom njegovog predsednikovanja…?“

– Šta je on njima učinio da mu ovako uzvraćaju… Šta je to Tadić uradio da ga oni sada stavljaju na ovakvu poziciju? U Kini živi milijardu ljudi, a bar sto hiljada je stručno da se bavi poslom koji je dodeljen Borisu Tadiću. Baš me zanima čime će Kina da nagradi Aleksandra Vučića nekada… – kaže sagovornik Danasa.

"Sličnu doktrinu ima i Azerbejdžan": Sagovornici Danasa o imenovanju Borisa Tadića na poziciju direktora kineske svemirske kompanije 4
foto Radule Perišić/ATAImages

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, nije neuobičajeno da multinacionalne kompanije angažuju bivše visoke zvaničnike raznih država kako bi uz pomoć njihovih veza, imidža ili bilo čega drugog što može da im koristi, privukle pažnju dela svetske javnosti ili unapredile svoje poslovanje.

– Boris Tadić i Srbija svakako nemaju veliki značaj na Zapadu ali kada se radi o Kini i nekim drugim državama izvan zapadne sfere, tu naša zemlja mnogo bolje stoji. Otuda, ne treba da nas čudi pomenuto poslovno angažovanje nekadašnjeg srpskog predsednika, pogotovo uzimajući u obzir i činjenicu da u konkretnom slučaju njegovoj težini doprinosi to što je nekada bio i ministar odbrane i telekomunikacija – smatra on.

To što je Peking procenio da mu taj srpski političar koristi, ističe dalje, svakako bi trebalo da godi našoj javnosti.

– Ono što sigurno pomalo remeti zadovoljstvo svih građana Srbije koji smatraju da je Vučićev režim veliko zlo za našu državu, to je činjenica da Kina iz svojih interesa podržava aktuelnu vlast. Tadić kao funkcioner renomirane kineske kompanije teško da će ubuduće moći aktivno politički da deluje te će sa naše opozicione scene sići relevantan kritičar loše vlasti koju Srbija ima – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari