Predsednik Boris Tadić pozvao je Misiju OEBS na Kosovu da ostane statusno neutralna i ponovio da zvanični Beograd „ni eksplicitno, ni implicitno“ neće priznati kosovsku nezavisnost.


Tadić je na samitu OEBS u glavnom gradu Kazahstana istakao da Srbija danas predvodi proces pomirenja na zapadnom Balkanu, kao i da njena vlada „neumorno radi“ na punoj saradnji s Haškim tribunalom.

Založivši se za što skoriji početak dijaloga s Prištinom, Tadić je upozorio da ne sme doći do „pokušaja da se promeni realnost na terenu dok su pregovori u toku“. „Svaki pokušaj da se ta realnost promeni upotrebom sile momentalno će izazvati prekid dijaloga“, poručio je on.

Boris Tadić je juče u Astani imao i više bilateralnih sastanaka, između ostalih, s predsednicima Rumunije, Austrije i Bugarske Trajanom Baseskuom, Hajncom Fišerom i Georgijem Prvanovom, kao i s holandskim premijerom Markom Ruteom i zamenikom britanskog premijera Nikolasom Klegom, što je prvi kontakt zvaničnika iz Beograda i Londona na tako visokom nivou posle pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari