Nagrada „Sever – Jug“ koja pripada celom srpskom narodu, svim građanima Srbije, koji su zaslužni za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić juče u Senatu parlamenta Portugala, na ceremoniji na kojoj mu je portugalski predsednik Anibal Kavako Silva uručio ovo priznanje Saveta Evrope.


„Biti nagrađen u ime Srbije predstavlja počast koju deli ceo moj narod. Građani Srbije su ti koji su morali da nose teret zahtevnih reformi koje sprovodimo“, istakao je Tadić u govoru, u kojem je poseban naglasak stavio na pitanje evropske integracije Srbije, problem Kosova i obračun s nasleđem iz ratnih devedesetih godina.

Tadić je ocenio da će početak pregovora o članstvu u EU označiti „tačku bez povratka“ u procesu integracija Srbije. „Nastavićemo s naporima kako bi Srbija do kraja 2012. dobila datum za početak pregovora o punopravnom članstvu. To je nešto što zaslužujemo, zbog ispunjavanja postojećih, ustanovljenih kriterijuma“, kazao je Tadić.

Tadić je podsetio da je Srbija uhapsila i izručila Haškom tribunalu 46 optuženih za ratne zločine i deklaracijom u parlamentu osudila zločin u Srebrenici. „Verujem da je proces koji je usledio – uključujući moje posete Srebrenici, Bratuncu, Vukovaru i drugim mestima u kojima su nevini postali žrtve – u velikoj meri doprineo povećanju poverenja i stabilnosti u regionu“, ocenio je Tadić.

Centar Sever-Jug pri Savetu Evrope saopštio je da nagradu za „Sever“ dodeljuje predsedniku Srbije kao „priznanje za njegovo političko delovanje na pomirenje na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces evropske izgradnje“. Nagradu za „Jug“ dobila je predsednica Međunarodne federacije za ljudska prava Suhajr Belhasen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari