Vrh Demokratske stranke najavljuje da će se posle drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja voditi konkretni razgovori s koalicijom oko SPS, LDP i URS o sastavu i mandataru buduće Vlade Srbije i da je sada najvažnija pobeda Borisa Tadića.

Prilikom jučerašnje posete Boru, Tadić je izjavio da još niko nije razgovarao o skupštinskoj većini, jer izborni proces nije završen. „Prvo da se završe predsednički izbori, pa onda o skupštinskoj većini. Niko nije razgovarao o većini, već svi pokazuju nameru da se ona formira na prirodan način od stranaka koje su saglasne strateškim ciljevima Srbije. To je sve u korist građana, a ne zbog koristi stranaka“, kazao je Tadić tokom obilaska revitalizovanog rudnika bakra Cerovo.

Tadić je naveo da se politikom bavi, ne da bi postao predsednik, već da uspostavi šanse za bolju budućnost. „Ne zanima me titula. Ne zanima me da budem engleska kraljica u Srbiji. Zanima me da li će iza posla koji radim ostati putevi, nova radna mesta, nova tehnologija, fakulteti, i da li će ispred nas biti uspostavljena šansa za boljom budućnošću“, rekao je Tadić.

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac, na konferenciji za novinare u centrali demokrata u Beogradu, naveo je da se pre 20. maja ni sa LDP ni sa URS neće razgovarati konkretno. „To ne znači da već sada ne razgovaramo sa svima, ali nema govora o konkretnim rešenjima, jer to u ovom momentu nije svrsishodno.“, rekao je Šutanovac.

On je kazao da bi „bilo logično“ da najveća stranka u vladajućoj koaliciji ponudi novog premijera, ali da može da se razgovara i s drugim partijama ako imaju dobre kandidate, kao i da će premijersko mesto biti rezultat koalicionih dogovora. Pritom je istakao da lider socijalista Ivica Dačić nije zahtevao da bude premijer, niti je SPS „ucenjivao“ DS.

Na pitanje novinara da li može da zamisli socijalistu na mestu ministra odbrane, Šutanovac je rekao da može, ali da nije bilo takvih zahteva. „Nisam čuo da neko ima takvu ambiciju, osim Nataše Mićić, ali ona više nije tako ambiciozna“, rekao je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari