Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić još nije odlučio kojeg će od kandidata za potpredsednike podržati u stranačkoj kampanji za najviše funkcionere.

Prema saznanjima Danasa Tadić je, tokom svog govora na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora DS u subotu, rekao da ni javno ni tajno još uvek nije podržao ni jednog od pretendenata za potpredsednike ove stranke. Sagovornici Danasa su rekli da je predsednik DS naveo da će uskoro odlučiti da li će uopšte nekoga i podržati u kandidaturi za njegove najbliže stranačke saradnike.

Tokom zatvorenog dela sednice, za reč se osim Tadića javilo desetak članova DS koji su uglavnom govorili o situaciji u Kraljevu i svojim lokalnim problemima. Kako su rekli sagovornici Danasa, svi govornici su apelovali na stranački izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi „bez podmetanja i nameštaljki“.

Subotnja sednica GO DS bila je posvećena pripremnim radnjama za predstojeće izbore u stranci 18. decembra. Njenim zatvaranjem počeo je da teče rok za predaju kandidatura za najviše stranačke funkcije koji ističe 3. decembra. Na izborima osim predsednika DS i drugih stranačkih tela, oko 3.300 delegata demokrata će birati i pet potpredsednika.

Za četiri „muška“ potpredsednička mesta, prema saznanjima Danasa, boriće se pet kandidata i to dosadašnji potpredsednici Dušan Petrović, Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji nije prisustvovao sednici GO na kojoj je trebalo da preda svoju kandidaturu. Za jedno mesto potpredsednika koje pripada ženi, „borbu“ će najverovatnije voditi portparolka demokrata Jelena Trivan i Nada Kolundžija, koja je za naš list rekla da se sama neće kandidovati, ali da će „trčati trku ukoliko je budu kandidovali“.

Lider DS Boris Tadić je, obraćajući se stranačkim kolegama na otvorenom delu sednice GO, poručio kandidatima za potpredsednike da moraju zastupati politiku utvrđenu na Skupštini DS, a ne da vode paralelne politike. On je rekao da to očekuje od potpredsednika i da je to načelo svake demokratije. Predsednik DS je dodao da oni mogu imati različite modalitete jedinstvene politike stranke, ali da moraju zastupati većinsku politiku koja je utvrđena na Skupštini stranke.

Tadić je napomenuo da stranački izbori moraju biti organizovani po demokratskim principima, kao i da je spreman da na izbore izađe poštujući te principe. On je rekao da će, pre stranačkih izbora, predstaviti javnosti dokumente o strateškom razvoju Srbije u predstojećem periodu, za koje će tražiti podršku od svih političkih činilaca.

Predsednik DS i Srbije je apelovao na celo društvo da pomogne obnovu Kraljeva posle zemljotresa. On je zatražio od svih državnih institucija da „svoju energiju“ koncentrišu na Kraljevo, kako bi što pre građanima bio obezbeđen krov nad glavom.

Tadić je rekao da mandat poslanika treba da bude slobodan, i da je to političko načelo koje će demokrate zastupati. On je međutim, naglasio da ta sloboda ne sme da bude predmet nikakvih manipulacija.

Prema Tadićevoj oceni, nema bolje stranke za obavljanje poslova u državi od DS, ali da kao lider neće odustati od kritike svoje stranke. On je dodao da drugi pretendenti na vlast, po njegovoj proceni, nisu dovoljno kompetentni.

Lider demokrata je naglasio da će posle Skupštine stranke u decembru biti neophodno podvući crtu i videti šta je do sada urađeno. PredsednikáDS jeárekao da će odmah posle skupštine DS i Nove godine početi ocenjivanje rada Vlade jer u 2011. mora biti finiširano započeto i ispunjena predizborna obećanja. On jeáporučio da će se nakon ocene rada Vlade videti ko može da nastavi da radi, a ko ne može. „Taj ko ne može, neka radi nešto drugo, zaključio je Boris Tadić.

Na sednici GO je, između ostalog, usvojen pravilnik kojim se detaljno reguliše proces izbora stranačkih organa, izabran Organizacioni odbor na čijem je čelu predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić. Izabran je i Programski odbor koji će raditi na izmeni stranačkih dokumenata, a čine ga predsednik i svi potpredsednici stranke, kao i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović.

Trnavčević više nije član DS

Dugogodišnji funkcioner DS Zaharije Trnavčević saopštio je da je posle 18 godina i pet meseci napustio tu stranku i da je prešao u Ujedinjenu seljačku stranku. Trnavčević je nakon vraćanja članske karte DS rekao da se nada da će novoformirana stranka i DS u budućnosti biti pouzdani partneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari