Tadić o gostovanju na televizijama: Kad bismo jednom nedeljno imali takve emisije građani bi čuli istinu 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, nakon podužeg izbivanja iz javnosti i političke apstinencije, gostovanjem na nekoliko televizija sa nacionalnim frekfencijama uspeo je da skrene pažnju javnosti na sebe.

Na Pinku je poprilično uzdrmao i zbunio odlazeću premijerku Anu Brnabić, naročito praveći aviončiće od papira, a na televiziji Hepi naterao je Milomira Marića i Aleksandu Brčić da se izvine studentima zbog tvrdnje da bi svaki student uradio bilo šta za hiljadu dinara. Na RTS je u debati “Reč na reč”, bar na trenutak uspeo da ućutka i SNS jurišnika Vladimira Orlića.

Tadić za Danas kaže da je obaveza političara da rade u interesu građana, a ne u interesu medijskih taktika i manipulacija.

Na pitanje da li je očekivao ovakvu reakciju javnosti na gostovanje na televiziji Pink i učešće u debati sa Ivicom Dačićem i Anom Brnabić, Tadić kaže da su reakcije očekivane, jer su se ljudi zaželeli stvarne debate, a ovo je praktično bila jedina debata u poslednjoj deceniji.

“Građani su umorni od medijskog duopola u kom mediji ubeđuju ubeđene i u kom sa svih medija imaju priliku da čuju samo jednu stranu. Okolnosti medijskog duopola duboko dele naše društvo i građane. I žive bukvalno informacionim bedemom odvojeni jedni od drugih u sasvim različitim percepcijama realnosti. Dok god se ne otvore ovakve stvarne debate, imaćemo status quo koji koristi samo režimu”, ističe Tadić za Danas.

Na primedbu njegovih opozicionih kolega da takva gostovanja na režimskim medijima mogu da posluže vlasti u oceni da su mediji slobodni, sagovornik Danasa kaže da uopšte nije bitno za šta će ta gostovanja da posluže režimu. Bitno je, kaže, da istina dođe do građana.

“Obaveza političara je da rade u interesu građana, a ne u interesu medijskih taktika i manipulacija. Kada bismo bar jednom nedeljno imali takve emisije, to bi u krajnjem jedino poslužilo građanima koji bi konačno mogli da čuju istinu. Samo na taj način se može razbiti bedem o kom govorim i normalizovati politički život u Srbiji”, objašnjava lider SDS.

Tadić smatra da je u ovim okolnostima potpuno irelevantno gde se on bolje oseća, da li u nezavisnim ili režimskim medijima, jer je sa stanovišta cilja važno da istina dođe do građana.

Kaže, ipak, da je, tragično da se došlo u situaciju da u režimskim emisijama ima više prostora za opozciju da iskaže svoj stav, nego u nekim takozvanim nezavisnim medijima.

“Mada to ni ne čudi, jer je zakonomerno da duopol mora funkcionisati po istim pravilima da bi opstao. Pravilo je da se u duopolu polovi razlikuju samo po formi, ali suština mora ostati ista da se ne bi raspao duopol, odnosno da bi se očuvao kapital koji stoji iza njega. I to je ono što svih prethodnih godina najviše ugrožava demokratiju u Srbiji. Sve ostalo su samo posledice toga, uključujući i izborne rezultate”, napominje Tadić.

Komentarišući poslednju debatu Reč na reč, koju je u predizbornoj kampanji organizoavo javni servis i to u holu Skupštine Srbije, sagovornik Danasa kaže da je ta debata bila nedovoljna, prekratka i preretka, ali da je svaki minut u kome se može dopreti istinom do građana dragocen.

U RTS-ovoj debati“ Reč na reč“, pored Tadića učestvovali su Boško Obradović, lider Dveri, Vladimir Orlić, funkcioner Srpske napredne stranke, Dušan Bajatović, potpredsednik SPS, Dragan Đilas, lider Stranke slobode, i pravde i Saša Radulović, lider Dosta je bilo.

“Naša opoziciona grupacija se borila za taj svaki minut medijskog prostora i kroz dijalog smo se izborili i za tu emisiju. Sigurni smo da bismo postigli mnogo više da su se i drugi iz opozicije pridružili našoj borbi, umesto što su nas zbog nje etiketirali kao izdajnike koje legitimišu režim. Morali smo istovremeno da se borimo protiv režima za osvajanje svakog sekunda medijskog prostora i protiv takvih boljševičkih napada dela opozicije. Međutim, činjenica da i oni, ipak, dolaze u te emisije budi nadu da su uvideli grešku i da ćemo se u budućnosti jedinstveno boriti za isti cilj”, poručuje Tadić.

Obradović: Orlić se u debati nije dobro proveo

Osim Borisa Tadića i Bošla Obradovića, ni jedan od učesnika poslednje debate “Reč na reč” nije želeo da govori za Danas, niti da oceni da li je to dijalog kome su težili u međustranačkom dijalogu pod pokriviteljstvom evroparlamentaraca, ili predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Predstavnici SNS nemaju osnovnu kulturu dijaloga niti razumeju i prihvataju drugačije mišljenje kao osnovnu demokratsku vrednost. Njihova ideja je da uopšte nema debate između vlasti i opozicije, a ako već mora da je bude – da je obesmisle. U utorak je jedan takav dežurni ometač debata iz redova SNS naleteo, Vladimir Orlić, na lidere opozicije i nije se dobro proveo. Zato i beže od debata”, kaže Boško Obradović, lider Dveri i kandidat za predsednika SRbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari