Tadić o situaciji na Kosovu: Agonija se nastavlja, ovo odgovara i jednom i drugom populisti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je večeras komentarišući situaciju na Kosovu da se „agonija nastavlja“ i da ova situacija odgovara „i jednom i drugom populisti na vlasti u Beogradu i Prištini“.

„Ne ide se prema rešenju, već prema konfliktu koji se održava u gorećem stanju“, rekao je Tadić u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

Tadić je istakao da ova situacija istovremeno slabi poziciju i Beograda i Prištine u dugoročnom vremenskom periodu, prenosi Nova.rs.

„Zato će međunarodna zajednica po starom modelu kada izgubi strpljenje nametati rešenje koje nikom na kraju neće odgovarati. Slušam reči međunarodnih predstavnika i (Gabrijela) Eskobara i svi su nezadovljni time kako se te stvari odvijaju“, izjavio je Tadić.

„Ovo je jedna opasna situacija zato što ovakav način rešavanja problema može proizvoditi ove tenzije kao danas, može sutra doći do novog pucanja ili novog konflikta i tome smo svedoci“, dodao je on.

Sa druge strane, Tadić navodi i da su vlasti u Beogradu i Prištini „izuzetno korisni jedni drugima“.

„Kada specijalna kosovska policija upadne na sever Kosova to (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću koristi kao opravdanje da kaže ‘Nemojte da demonstrirate u Beogradu… Isto važi i za (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koji pokušava da vrši koheziju svog biračkog tela. Imamo dve politike koje imaju jednu dodirnu tačku, a to je da uprkos tome što su prividno suprotne zapravo odgovaraju jedni drugima za unutrašnju koheziju“, ocenio je Tadić.

„U organizaciju protesta uključiti i vanparlamentarne stranke i pokrete“
Govoreći o protestima „Srbija protiv nasilja“, Tadić je ocenio da će oni opstati ukoliko budu imali novu dinamiku, ukoliko se bude kreativno osmišljavala ruta protesta i u njih uključivali kreativni ljudi.

On je istakao i da u organizaciji protesta ne treba da budu uključene samo parlamentarne stranke, već i vanparlamentarne stranke i pokreti.

„Stranke iz parlamenta su rekle da su organizatori, a to je potpuna besmislica. To čak nisu njihovi protesti, nisu skupovi parlamentarnih stranaka već svih građana. Svako ko pokušava da monopolizuje ove proteste pravio bi strašnu grešku. Ovo nisu protesti političkih stranaka, već nezavisnih pojedinaca“, izjavio je Boris Tadić.

On je ocenio i da je „društvo razoreno u vreme vlasti SNS-a“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari