Sledeći vikend biće ključni za državni vrh Srbije koji treba da donese odluku o pogodnom trenutku za podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Iako državni zvaničnici nisu obavestili javnost o suštini razgovora iza zatvorenih vrata s ministrom spoljnih poslova Holandije, koji je u sredu bio u Beogradu, poruka Maksima Ferhagena da „nema preskakanja predviđenih koraka“ na putu ka članstvu u EU, kao i da još nije vreme za deblokadu i ratifikaciju SSP-a, jasno ukazuje da Holandija nije promenila stav i da je uverena u to da je rano da Srbija do kraja godine podnese zahtev za članstvo u Uniji.

Međutim, kao što je ranije rečeno Danasu iz izvora bliskih državnom vrhu, debata u uskom krugu srpskih zvaničnika o tome kada je najpovoljniji trenutak za kandidovanje, i dalje traje. Kako nam je rečeno, vagaju se mogući efekti tog poteza, ukoliko bi bio povučen do kraja godine i čekanja bar do marta, kada je zakazana prva provera primene nedavno deblokiranog Prelaznog trgovinskog sporazuma. Podsetimo da, ne samo Holandija, već i Nemačka i Velika Britanija, insistiraju na tome da je neophodno da prođe izvesno vreme primene PTS, da bi vlade ovih zemalja imale osnova pred svojim građanima za deblokadu SSP-a. Holandija u tom pogledu očekuje i junski izveštaj Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca, o saradnji Srbije s tim sudom. Ukoliko Ratko Mladić bude uhapšen pre juna 2010, do deblokade može doći i ranije, uporno ponavlja ministar spoljnih poslova Holandije.

U svakom slučaju, kako je Danasu objašnjeno u Briselu, negativnih posledica neće biti ukoliko se Srbija ubrzo kandiduje. Eventualna „kazna“ bila bi duže čekanje srpske aplikacije u fioci, dok se ne ispune uslovi. Ubrzanja evropskih integracija, prema rečima našeg izvora, neće biti, jedino će vladajuća koalicija u Srbiji ubrati poneki politički poen.

– Poseta holandskog ministra spoljnih poslova je veoma važna i u političkom i u ekonomskom smislu. Potpisivanje memoranduma o saradnji je izuzetno bitno, jer taj akt znači podršku Srbiji u evropskim integracijama. Ne zaboravimo da je Holandija jedna od zemalja osnivača EU, te smo njenom podrškom uradili veliki deo posla lobiranja za srpske integracije – ističe za Danas Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Ona je prisustvovala susretu Ferhagena i predstavnika mladih i nevladinih organizacija, i kaže da je razgovor bio veoma otvoren.

– Koliko sam mogla da primetim, Ferhagen je i u razgovoru sa srpskim državnim zvaničnicima, ali i sa mladima bio veoma relaksiran i otvoren. Na osnovu izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, mogao je da zaključi da Srbija sarađuje s tim sudom i da političkih prepreka u tom smislu nema, te su poruke koje je slao bile veoma optimistične. Ostao je pri stavu da Holandija podržava integracije Srbije i da kandidatura treba da bude podneta posle početka ratifikacije SSP-a ili ranije ukoliko Ratko Mladić bude uhapšen – navela je Miščevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari