Predsednik Srbije Boris Tadić, otvarajući srpsko-norveški Poslovni forum juče u Oslu, pozvao je vodeće kompanije iz Norveške da slede primer Telenora i ulažu u Srbiju, ukazujući da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama sporazuma CEFTA, Rusijom, Belorusijom i Turskom, kao i SSP sa Evropskom unijom. To znači, ukazao je on, da je iz Srbije moguć izvoz proizvoda bez plaćanja carina ukoliko je 51 odsto proizvedeno u našoj zemlji.

Tadić je, kako je Tanjugu preneto u srpskoj delegaciji, obavestio norveške partnere i zvaničnike da je Srbija pripremila detaljnu strategiju razvoja u narednih deset godina. Posebno je ukazao na to da su tim planom predviđene velike investicije u oblasti infrastrukture, posebno na Koridoru 10.

U državno-privrednoj delegaciji Srbije, koja je prethodna dva dana boravila u Norveškoj, bili su i ministar trgovine Slobodan Milosavljević i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin. Tokom održavanja Poslovnog foruma do 6. maja, biće obavljeni brojni poslovni razgovori predstavnika srpskih i norveških kompanija, najavljeno je u PKS.

Predsednik Srbije je prethodnih dana u Oslu razgovarao sa kraljem Haraldom V, premijerom Jensom Stoltenbergom i generalnim direktorom Telenora Jonom Fredrikom Baksasom. Juče je položio i venac na spomenik jugoslovenskim partizanima na groblju Vestre Gravlund u Oslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari