Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svake države, a posebno regionalnih država, izjavio je sinoć predsednik Srbije Boris Tadić, napominjući da je to pretpostavka se ne odustane od politike prema Kosovu i integriteta same Srbije.

Tadić je, posle sastanka sa predstavnicima srpske dijaspore iz zemalja regiona, poručio da Srbija od svih svojih sunarodnika očekuje da budu lojalni građani država u kojima žive. Istovremeno, Srbija od svih susednih država, prema rečima predsednika, očekuje da poštuju evropske standarde u pravima nacionalnih zajednica, očuvanju identiteta, jezika i kulture. Ima država, napomenuo je Tadić, u kojima su potisnuti srpski jezik i pismo, „u kojima srpska kultura nema svoje pravo mesto, ali mi ćemo se u otvorenom dijalogu boriti da naš jezik, pismo i kultura budu zaštićeni u svim zemljama u kojima živi naš narod“. Sastanku su prisustvovali ministar za dijasporu Srđana Srećkovića, premijer RS Milorad Dodik, kao i predstavnici Srba i srpskih političkih partija iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Rumunije, Albanije i Mađarske.

Badnje veče

Boris Tadić je čestitao Božić svim vernicima koji ga proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, i zajedno sa Bojanom Pajtić, vojvođanskim premijerom, sinoć prisustvovao misi u Slovačkoj evangelističkoj crkvi, u Laliću kod Odžaka.

Ništa od EU bez hapšenja Mladića

„Ne može se ići u Evropu a da se ne uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić. Kada neko kaže – ‘Hoćemo da Srbiju vodimo u Evropu a nećemo da sarađujemo sa Haškim tribunalom’, onda obmanjuje građane. To je isto kada neko kaže hoću da idem napred kao što idem nazad“, istakao je Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari