Predsednik Srbije Boris Tadić izvinio se danas na Ovčari kod Vukovara porodicama svih nevino stradalih žrtava na tom poljoprivrednom dobru 1991.

Došao sam da se poklonim žrtvama, uputim reči izvinjenja i iskažem žaljenje. Da stvorimo mogućnost da Srbi i Hrvati i Srbija i Hrvatska mogu da grade bolju budućnost – rekao je Tadić na spomen-obeležju Ovčara kod Vukovara, nakon polaganja venaca.

– Poklanjajući se žrtvama, mislimo na budućnost naše dece i na budućnost dece koja će se tek roditi – istakao je Tadić.

On je ocenio da se priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju mogućnosti za oproštaj i pomirenje.

– Kada se naši narodi pomire, otvara se nova budućnost. A sve što se desilo između Srba i Hrvata u 20. veku treba da bude sklopljeno uknjigu prošlosti – istakao je Tadić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je Ovčara mesto bola i stradanja ljudi koji su bili žrtve bezumne politike.

– Obećavamo da ni jedan zločin neće ostati nekažnjen jer smo svesni odgovornosti za budućnost naših naroda i država – rekao je Josipović na Ovčari.

Hrvatski predsednik je izrazio nadu da će današnja poseta predsednika Srbije biti podsticajna za pronalaženje nestalih osoba.

Tadić i Jospivić su se založili za izgradnju dobrosusedskih odnosa i za izgradnju politike koja će biti potpuno suprotna onoj koja je vođena 1990-ih godina.

Dok su Tadić i Josipović polagali vence na spomen-obeležje za oko 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, i držali govore, tridesetak predstavnika porodica žrtava je okrenulo leđa predsednicima iz protesta.

Predstavnici porodica žrtava koji su se okupili na Ovčari pred dolazak Tadića i Josipovića, istakli su da njihov dolazak na Ovčaru doživljavaju kao nasilje i da se porodice žrtava ne mogu smiriti sve dok ne budu znali za grobove svih nestalih.

Tadić i Josipović će tokom dana posetiti i Paulin Dvor kod Osijeka gde je u decembru 1991. ubijeno 18 srpskih i jedan civil mađarske nacionalnosti.





http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Boris Tadić, predsednik Republike Srbije





http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari