Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče, povodom Dana UN, da Srbija poštuje izuzetan značaj i ulogu svetske organizacije, posebno Saveta bezbednosti, u održavanju mira i bezbednosti u svetu, kao i u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN.
Tadić je istakao da se Srbija zalaže za doslednu primenu Povelje UN, kao temelja savremenog međunarodnopravnog poretka.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče, povodom Dana UN, da Srbija poštuje izuzetan značaj i ulogu svetske organizacije, posebno Saveta bezbednosti, u održavanju mira i bezbednosti u svetu, kao i u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN.
Tadić je istakao da se Srbija zalaže za doslednu primenu Povelje UN, kao temelja savremenog međunarodnopravnog poretka. „Insistirajući na poštovanju svog teritorijalnog integriteta, zalažemo se da se do kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije dođe diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima uz puno poštovanje Povelje UN“, rekao je Tadić.
On je podsetio da se pregovori odvijaju pod okriljem Kontakt grupe, ali da legitimnu odluku o budućem statusu Kosova može doneti samo Savet bezbednosti UN. „Jedino odluka te institucije može imati uporište u međunarodnom pravu“, istakao je Tadić, prenela je pres služba predsednika Srbije.
Pomoćnik generalnog sekretara UN Edmond Mule rekao je juče da Savet bezbednosti „ostaje okvir u kojem treba da se donese odluka o budućem statusu Kosova i Metohije“.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Mule je tokom sastanka s predsednikom Vlade Vojislavom Koštunicom, rekao da Beograd „konstruktivno učestvuje u pregovoračkom procesu“ o statusu Kosova.
Funkcioner UN je izrazio očekivanje da će dve strane doći do rešenja kroz pregovore. Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica kazao je da bi jednostrana rešenja za Kosovo ugrozila ceo međunarodni poredak. Premijer je dodao da se Srbija zauzima za poštovanje Povelje UN i protivi „otimanju“ Kosova i Metohije. Koštunica je, kako se navodi u saopštenju Vlade, ukazao da je, „na dan UN i 62 godine od donošenja Povelje UN na čijim temeljima počiva svetski poredak, nezamislivo da se krše Povelja i međunarodno pravo i da se Srbiji nelegitimno otima deo teritorije“.
Predsednik Vlade Srbije je naveo da se Srbija od početka pregovora o budućem statusu KIM čvrsto zauzima za poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, koja svim državama članicama garantuje suverenitet i teritorijalni integritet. Koštunica je dodao da je važeća Rezolucija 1244 SB UN osnov za pronalaženje kompromisnog rešenja za budući status KIM i ukazao da jedino SB UN ima mandat da donese odluku o budućem statusu Pokrajine. Predsednik Vlade Srbije je upozorio da bi svako kršenje Rezolucije 1244 i jednostrani potezi mimo odluka SB UN imali „opasne i nesagledive posledice ne samo za ovaj region, već za čitav međunarodni poredak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari