Tadić: Tražio sam pregovore 1

Nisam tražio da se objavi ugovor sa Fiatom, već da se započnu pregovori o
objavljivanju ugovora, kako bi javnost bila upućena u detalje tog ugovora i kako bi se konačno prekinulo sa spekulacijama, kojima sve vreme manipulišete.

Ovo je večeras saopštio   predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u odgovoru Srpskoj naprednoj stranci.

Bio sam vrlo precizan kada sam rekao da bismo mi danas u ovakvim okolnostima te pregovore pokrenuli, ali da je to sada odgovornost ove Vlade, naveo je on.

„Umesto što pokušavate opet bezočnim lažima da zamaglite istinu, bolje objasnite građanima zbog čega ništa niste učinili od 2012. godine da bi se izbegla kriza u Fiatu i ugrožavanje opstanka Fiata u Srbiji“, izjavio je Tadić.

Prema njegovim rečima, ova vlast nije ispunila obaveze predviđene ugovorom, poput izgradnje infrastrukture oko Kragujevca za lakši transport proizvoda.

Zašto Vlada nije na vreme imenovala članove upravljačih tela sa svoje strane, bez čega nije mogla da ima uticaj na procese u Fiatu, iako imamo određeni procenat akcija? Zašto Vlada nije pregovarala o novom modelu, bez koga je neodrživ opstanak automobilske proizvodnje, upitao je Tadić.

Zašto za pet godina nijednom niste pokrenuli pregovore o dolasku i drugih proizvođača automobila? Zašto ste doneli Zakon o radu koji je smanjio prava radnika, a povećao prava
poslodavaca, dodao je on.

Prvo ste radnicima smanjili plate i radna prava, a potom i zvanično promovišete Srbiju kao zemlju jeftine radne snage. I to vam je jedina investiciona strategija, pa nije ni čudo da su investicije i dalje manje nego što su bile 2011. godine, istakao je Tadić.

Umesto da odgovorite na pitanje zašto je vašom neaktivnošću i nesposobnošću ugrožen opstanak investicije koja učestvuje sa 10 odsto u izvozu i od koje zavisi životni standard građana, iznosite laž kako sam tražio objavljivanje ugovora, istakao je Tadić.

Tačno je da je objavljivanje ugovora raskidajući uslov, ali je i tačno da sam tražio otvaranje pregovora o objavljivanju i da takva vrsta pregovora nije zabranjena postojećim ugovorom, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari