Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće sutra, 26. juna, komemoraciji žrtvama ustaškog režima na stratištu Jadovno na planini Velebit, ali bez hrvatskog predsednika Iva Josipovića, saznaje Danas u obaveštenim državnim krugovima. Komemoraciju organizuju Srpsko narodno vijeće, organizacije Jevreja i antifašista Hrvatske, te područna, gornjokarlovačka, eparhija Srpske pravoslavne crkve.


Predsednik SNV Milorad Pupovac očekivao je da će se njegovom pozivu da se obeleži 70. godišnjica prvog velikog ustaškog zločina odazvati obojica pozvanih predsednika, ali Josipović je odlučio da ga na komemoraciji zastupa Vesna Pusić, šefica Hrvatske narodne stranke i koordinatorica saborskog Odbora za pristupanje EU.

Tadićeva sutrašnja poseta tretiraće se u protokolarnom smislu kao „privatna“, pa će i njegov tretman biti takav. Kako Danas saznaje, na zadarskom aerodromu njega ipak će sačekati ministar Vlade Hrvatske, a gardisti HV nosiće njegov venac prilikom odavanja počasti kod obnovljenog spomen-obeležja kod Šaranove jame, koja je bila jedno od centralnih ustaških gubilišta u Jadovnu.

Posle Jasenovca, u mreži koncentracionih logora smrti i radnih logora Nezavisne države Hrvatske, Jadovno je mesto najmasovnijih likvidacija Srba, kao i Jevreja, Roma i antifašista. Relevantni istorijski izvori ukazuju da je od maja do avgusta 1941. na različite načine usmrćeno ne manje od 40.000 muškaraca, žena i dece, a neki navode i 60.000 stradalih.

Spomen obeležje koje je u SFRJ podignuto kod Šaranove jame minirano je u vreme Domovinskog rata. Ove godine obnovljeno je pre svega naporima Srpskog narodnog vijeća.

Stjepan Mesić bio je prvi hrvatski predsednik koji je posetio ovo stratište, 2009. godine, gde je održao vrlo zapažen govor. Izostanak Iva Josipovića sa ovogodišnje komemoracije već izaziva kontroverze. Ima tumačenja koja kažu da je njegova odluka da ne dođe u Jadovno neka vrsta „revanša“ za to što Boris Tadić nije došao na 20. godišnjicu nezavisnosti Hrvatske, koja se obeležava upravo danas. Činjenice kojima raspolaže naš list ukazuju na to da je Tadić obećao dolazak u Jadovno još za vreme svoje posete Hrvatskoj u novembru 2010, i to tokom susreta sa izbegličkim porodicama u kordunaškom selu Krnjak. Što se obeležavanja godišnjice nezavisnosti tiče, koliko se zna bilo je diplomatskih napora da se napravi konstelacija povoljna za odaziv lidera „svih susednih zemalja“, ali nijedna opcija nije zavisila isključivo od Tadića.

Funkcioner LDP Nenad Prokić izjavio je za Dojče vele da neodlazak Borisa Tadića u Zagreb, a odlazak u Jadovno, upropašćuje sve napore u procesu pomirenja.

Cvetićanin: Žrtve Jadovna obavezuju sve

Bivši ambasador Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin smatra da žrtve Jadovna obavezuju sve da im se poklone, u svakoj prilici. Politizacija komemoracije na bilo kojoj osnovi nije dobra, i u disharmoniji je sa odmaklim procesima pomirenja u regionu. Cvetićanin ističe da bi imao razumevanja za Tadićev neodlazak u Zagreb na godišnjicu nezavisnosti, „čak i da je bio pozvan“, jer je današnji datum vezan za jednostrano proglašenu secesiju, a ne za međunarodno priznanje Hrvatske koje je usledilo kasnije.

Sledeće posete

Posle stratišta Jadovno, predsednik Srbije Boris Tadić odlazi u Berlin, gde će u ponedeljak, 27. jula, u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert, održati predavanje na temu „Srbija kao akter regionalnog pomirenja i faktor stabilnosti na Balkanu“. Potom, u sredu i četvrtak, 29. i 30. juna, u Crnoj Gori, na Svetom Stefanu, učestvovaće na Samitu šefova država ili vlada učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari