Krajem prošle nedelje u referendumskom „srpsko-srpskom“ dijalogu Beograda i političkih predstavnika kosovskih Srba pojavila je još jedna tačka neslaganja – da li je bilo ubeđivanja da se izjašnjavanje u četiri srpske opštine odloži za jesen kada će se, navodno, odlučivati o specijalnom statusu severa Kosova i Metohije.

Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović negira tvrdnje predsednika opštine severna Mitrovica Krstimira Pantića da je krajem 2011. ubeđivao Srbe na severu da iz pomenutih razloga pomere plebiscit najavljen za 14. i 15. februar.

– To je potpuna besmislica. Jedino što sam tražio bilo je da odlože referendum, kako bi se dobilo na vremenu da sinhronizujemo takve aktivnosti s Vladom Srbije, jer referendum nije u domenu odlučivanja lokalnih samouprava i suprotan je stavu vlade. Nisam pominjao neki drugi termin, niti ikakvo drugo rešenje – kaže Ivanović za Danas.

Krstimir Pantić je izjavio za naš list da je „spreman da ide na poligraf i da postoje svedoci da je Ivanović na konsultacijama održanim krajem decembra ubeđivao lokalne zvaničnike da energiju sačuvaju za jesen 2012, kada će se razgovarati o specijalnom statusu severa, kao i da preformulišu referendumsko pitanje, ali nije precizirao kako“.

Na pitanje Danasa da li bi takvo rešenje bilo u skladu s predlogom „u četiri tačke“ predsednika Srbije Borisa Tadića, kojim je obuhvaćeno i pitanje severa, Pantić odgovara da su „Albanci već rekli da ne prihvataju dvojni suverenitet, zbog čega se Srbi na KiM plaše da je reč o specijalnom statusu u okviru nezavisne kosovske države“. On kaže da je „sudeći prema izjavama ministra za KiM i predsednika Skupštine Srbije sve više nagoveštaja da će vlada popustiti pod pritiscima i odustati od srpskih institucija na Kosovu“.

Izvori Danasa na terenu nezvanično tvrde da iz međunarodne zajednice stižu signali da bi prihvatili da se, ako nema odustajanja od referenduma, bar promeni pitanje i da se Srbi izjasne da li su za „blagi“ suverenitet Prištine na severu, što kosovski Srbi shvataju kao specijalni status pod uticajem kosovskih vlasti.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za naš list da vlast u Beogradu pričama o navodnim jesenjim pregovorima, koje je najavio i predsednik Tadić, „pokušava da izmanipuliše kosovske Srbe, jer je referendum manje važan od ključnog pitanja da li će Beograd u maju organizovati lokalne i parlamentarne izbore na KiM“.

– Specijalni status za sever zapravo je plan Ahtisari plus. Druge varijante na koje bi Tadić mogao da ide su autonomija severa i podela. Ali, neodgovorno je što ova vlast, umesto da rešava probleme, izlazi s neozbiljnim predlozima i pravi raspored novoj vladi, koju će Srbija imati na jesen. Nema novih pregovora, jer međunarodna zajednica neće prihvatiti takav neozbiljni diskurs – kaže Dušan Janjić za Danas.

Albanci s juga kod Tahirijeve

Poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi tokom vikenda razgovarali su u Prištini sa zamenikom kosovskog premijera i šefom tima za dijalog s Beogradom Editom Tahiri o poteškoćama Albanaca na jugu Srbije u ostvarivanju „legitimnih političkih, ekonomskih i obrazovnih prava“. Tahiri je izrazila zabrinutost zbog njihovog položaja u Srbiji i obećala im punu podršku na ostvarivanju prava, prenosi radio KiM iz Čaglavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari