"Taj famozni 6. oktobar predstavlja simbol podvlačenja crte i okretanja novog lista": U Kraljevu održan drugi pripremni sastanak ProGlasa 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

U Kraljevu je danas održan drugi pripremni sastanak ProGlasa i predstavnika različitih lokalnih organizacija i grupa građana iz gradova širom Srbije.

Cilj sastanka bio je formiranje šireg saveza koji bi koordinisao međusobnu saradnju na lokalnom nivou, posebno u rešavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju.

Tokom sastanka diskutovano je o osnovnom dokumentu koji bi omogućio savezu da funkcioniše kao formalizovana platforma za koordinisano delovanje, bez aspiracija da preraste u pokret ili političku stranku. U ovoj početnoj fazi, platforma će svim učesnicima doneti konkretne koristi i podršku.

„Ideja je da postignemo saglasnost oko određenih ciljeva. To je jedna od ključnih tačaka ovog programa, koju će članice saveza usvojiti do sledećeg sastanka. Taj cilj je zapravo opšti cilj koji je ProGlas već predstavio u svom uvodnom dokumentu, a to su demokratska obnova i sistemske promene u društvu. Ipak, generalni cilj će se konkretizovati kroz precizne tačke i mere koje ćemo predložiti za “dan posle” u Srbiji, oko kojeg bi se okupile ne samo članice saveza, već i što veći broj građana, a možda i neki politički akteri kada za to dođe vreme“, izjavio je za portal radija „Sloboda“ profesor Miodrag Jovanović, jedan od osnivača ProGlasa.

Na pitanje šta je trebalo uraditi 6. oktobra 2000. godine kako bismo izbegli današnju političku situaciju i velike društvene podele, profesor Jovanović ističe da je taj dan trebalo drugačije osmisliti i sprovesti u delo.

„Taj famozni 6. oktobar, o kojem mnogi sanjaju, za nas predstavlja prelomni trenutak, simbol podvlačenja crte i okretanja novog lista. Sistemskim promenama se pristupa od osnovnih stvari, počevši od toga da oni koji su odgovorni za razne nepravde u društvu moraju odgovarati za svoje postupke. To znači da su potrebne i institucionalne promene i mere u različitim delovima društva. Sve će to biti predmet konkretnih predloga iza kojih će savez stati, i to će biti tačka okupljanja za buduća delovanja ovog saveza“, naglasio je Jovanović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Lokalnog fronta, jedne od članica saveza. Vladimir Marović je naglasio da savez funkcioniše u decentralizovanom formatu, omogućavajući komunikaciju s građanima putem prepoznatljivih lokalnih organizacija.

Na taj način će i ProGlas, kao organizacija s integritetom, uspostaviti kontakt s građanima širom Srbije.

Uloga Lokalnog fronta je da podrži organizacije koje žele da se pridruže budućem savezu, s fokusom na decentralizovane i prodemokratske inicijative.

„Načelno smo se usaglasili da je potrebno uspostaviti državu, što podrazumeva funkcionalni i institucionalni okvir. S obzirom na to da je nepoverenje građana u institucije visoko, jer su one sistematski urušavane pod autoritarnim režimom, ova inicijativa za uspostavljanje saveza usmerena je ka vraćanju države građanima, koju oni moraju sami da izgrade“, zaključio je Marović

Inicijalni odbor za formiranje saveza čini dvadesetak organizacija koje već imaju iskustvo u lokalnim skupštinama, građanskom ili političkom aktivizmu.

Ove organizacije su prepoznatljive i podržane u svojim sredinama, a kroz svoje delovanje u savezu stiču novu težinu koja teži ka nacionalnom okviru.

Izvor: Radio Sloboda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari