Tajs Reten koji predvodi delegaciju EP: Razmotrićemo sve aspekte izbora 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova socijaldemokrata (S&D) Tajs Reten, koji predvodi delegaciju Evropskog parlamenta (EP) za posmatranje predstojećih izbora izjavio je za portal European Western Balkans (EWB) da će EP razmotriti sve aspekte izbora.

Poslanici će preliminarne rezultate i zaključke misije saoštiti u ponedeljak, 4. aprila, piše EWB.

Reten je najavio da će se delegacija koju predvodi tokom boravka u Beogradu sastati sa širokim spektorom kandidata, partija, zvaničnika, ljudi iz izborne administracije, ali i drugih zainteresovanih strana.

„Razmotrićemo sve aspekte izbora, uključujući pravni okvir, izbornu administraciju, političko okruženje i tok izborne kampanje, stanje u medijima, položaj nacionalnih manjina, kao i participaciju žena“, rekao je Reten.

Kako je najavio, dan nakon izbora članovi misije održaće konferenciju za štampu o svojim preliminarnim nalazima i zaključcima.

Pored Retena, članovi Delegacije će biti izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe „Obnovimo Evropu“ Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes, Jakop Dalunde iz redova evropskih Zelenih i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Ovo je prvi put da EP šalje delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju.

U proteklih 20 godina više delegacija posmatralo je izbore u susednim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Delegacije za posmatranje izbora dolaze na poziv države u kojoj se izbori održavaju, piše EWB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari