Tako se ne govori o ljudima sa kojima se planira sporazum 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije

Zvaničnici Kosova imaju ulaz i pristup zgradi Ujedinjenih nacija u NJujorku preko pozivnica koje su im članovi delegacija članica UN uputili. To nije ništa čudno i nije ništa sporno.

Pogotovo ako se ima u vidu to šta oni tamo predstavljaju, odnosno ciljeve koje žele da ostvare- ocenjuje za Danas Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u UN, tokom vlade Vojislava Koštunice. Isto potvrđuje za naš list i Vladislav Jovanović, ambasador Jugoslavije u UN, tokom režima Slobodana Miloševića, uz isticanje neuobičajenosti da sekretarijat UN dozvoli ulazak preko 40 kosovskih Albanaca u svojstvu gostiju.

Pavla Jevremovića i Vladislava Jovanovića smo, s obzirom na iskustvo koje ima u diplomatiji, a, pre svega, u UN, gde trenutno traje zasedanje Generalne skupštine, zamolili da prokomentarišu izjave srpskih zvaničnika, premijerke Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u nipodaštavajućem tonu, o tome da kosovski zvaničnici, kako su se izrazili, vuku za rukav strane zvaničnike, fotografišu se sa njima, koriste za ličnu promociju, sede po hoklicama…

– Način na koji oni govore o kosovskim zvaničnicima je stvar lične ili političke kulture. Ne znam o čemu je ovde reč, ali rekao bih da nije u redu da se takav način izražavaju o bilo kome, pogotovo ne o onima sa kojima planiraju da u skorijoj budućnosti potpišu pravno obavezujući sporazum – smatra bivši ambasador Srbije u UN.

Komentarišući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, Ivica Dačić je rekao da „oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN“. Takođe, premijerka Srbije je u izjavi za televiziju Pink rekla i kako „opozicionari iz Srbije po hodnicima pokušavaju da uhvate što više zvaničnika“, a da veruje da to isto rade i kosovski lideri. „Ali, dobro svako ima pravo da poseti UN privatno, ima ovde i nekih naših opozicionara koji su na hodnicima i pokušavaju da uhvate što više zvaničnika da se fotografišu sa njima, iskoriste Generalnu skupštinu UN za ličnu promociju, tako su i Pacoli, Haradinaj i Tači. Ja sam ovde da uradim najbolji posao za Srbiju, nije mi važno koliko imam sastanaka i koliko fotografija imam odavde važno mi je sa čim ću ja izaći pred građane Srbije i šta je ono što ćemo doneti kući“, rekla je premijerka Srbije.

Sagovornik Danasa, Pavle Jevremović, napominje za naš list da su hodnici zgrade UN nešto poput pozorišnih galerija i da svako, uz pozivnicu, može da dođe i obiđe to zdanje.

– Koliko puta su meni dolazili prijatelji i članovi porodica dok sam bio ambasador Srbije u UN… To zaista nije ništa neuobičajeno. Kosovski zvaničnici imaju pravo da budu tamo – zaključio je naš sagovornik.

Vladislav Jovanović, međutim, veruje da su se zvaničnici, kako naglašava, samoproklamovane države Kosovo, uplašili „uspeha koje postiže šef srpske diplomatije Ivica Dačič u vezi sa povlačenjem priznanja kosovske nezavisnosti, pa su poslali brojnu delegaciju da pokušaju da to spreče“.

– Iako to nije za sada brojno, ali Dačić, ipak postiže rezultate u nagovaranju da se povuku priznanja kosovske nezavisnosti i to je jako uznemirilo Prištinu. Oni su se raširili hodnicima zgrade UN i sigurno nagovaraju zvaničnike koje uspeju da presretnu da ne povuku priznanja… Tako uznemiravaju sve prisutne tamo – zaključuje Jovanović.

SZS: Jeremić u UN kao bivši predsednik GS

Savez za Srbiju saopštio je juče da jedini lider opozicije koji prisustvuje 73. zasedanju GS UN je Vuk Jeremić kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, a ne kao predstavnik srpske opozicije. „Upravo zbog obavljanja te funkcije, Jeremić ima doživotnu pozivnicu za glavna zasedanja Generalne skupštine UN i boravi tamo kao nekadašnji visoki međunarodni zvaničnik, a ne kao predstavnik srpske opozicije“, piše u saopštenju. Dodaje se da je „Jeremić tu funkciju obavljao časno i sa uspehom“, kao i da ne ne mora nikoga da tajno juri po hodnicima, kao što maliciozno i nedostojno insinuira premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari