"Takve su izložbe bile u vreme fašističke propagande"

Izložba SNS "Necenzurisane laži" - mesec dana u galeriji Progres

Ostavite komentar


  1. Možda deluje konfuzno, poput, u Srbiji toliko popularnih, teorija zavera ali, ovde uopšte nije problem cenzure ili neslobode štampe. Ovde se radi o sasvim zamenjenim tezama, koje treba da "upale" kao i toliko puta do sada. Izrekne se neistina ili, da ne budem demagog, teška laž, a onda se toj laži pruža nevidjena i organizoivana logistika sa namerom da se ta laž pretvori u bespogovornu istinu, oko koje se kasnije formiraju odredjene ideje, krugovi i udruženja, koja smatraju da izabrana vlast ne treba da odgovara većini već minornoj manjini?! Nikada nisam bio zaljubljenik u nijednu vlast ali, svakome, ko prelista domaću štampu, odmah će biti jasno da cenzura ne postoji. Glavni problem prema tome nije cenzura već to što aktuelna vlast jasno i glasno na način jasan i prihvatljiv svima uspešno dokazuje, kako domaćoj javnosti tako i "stranom faktoru", DA CENZURE NEMA. Drugim rečima, ovi borci za "slobodu štampe" bi hteli da se onima koje napadaju, zabrani pravo na odgovor?! Njih nervira to što gospodin Vučić svakodnevno obelodanjuje i ratuje sa njihovim lažima plasiranim na prvim stranicama sa bombastičnim naslovima. Da vlast ćuti, verovatno bi se sve te laži, sva ta podmetačina pretvorila u neke poluistine koje više niko ne bi mogao da demantuje. Ovako, oni koji su kritikovani još na prvom koraku uspešno pobijaju te laži o bilo kakvoj cenzuri što, očito, boli.

  2. Super društvance se skupilo na otvaranju : Stefanović Slina, Đuka Moler, Obradović teniser iz Beograda na vodi, ona što trepće iz skupštine /bez burke/, Gašić – voliklek… Ničija nije gorela do zore gospodo – drugovi

  3. Ja već više od dve godine govorim i pišem da je u Srbiji na delu fašistoidna autoritarna i titalitaristička vlast Aleksandra Vučića i njegovih poslušnika, da je SNS zapravo Srpska neofašistička stranka iako se lažno pretstavlja kao nekakva napredna stranka. Vučićeva privatna organizacvija za realizaciju kriminalnog poduhvata, registrovana kao politička organizacija je krajnje nazadna i destruktivna u meri u kojo je i njen vođa, Aleksandar Vučić destruktvan i opasan po srpski narod i srpsko društvo uopšte ali i sve građane koji žive u Srbiji..

  4. Srbijanka Turajlić je postala izgleda kompetentna za sve oblasti, pocev od medija, politike, prosvete…Jos samo Vucic da je pita koji joj datum odgovara da formira vladu…

  5. Reče Pajtić, velemajstor laži i obmane. Tačno da je režim kriv, ali onaj bivši koji je on predvodio.

  6. Bolesno! Smesno! Jeftin pokusaj da se prikaze kako u Srbiji vladaju medijske slobde. Vise je nego ocigledno da Srbijom ne vlada stranka, nego sekta maskirana u polticku organizaciju. Citava izlozba samo o Vucicu. U (rezimskim) medijma samo Vucic. Na Pinku gotovo svakodnevno beksrajni Vucicevi monolozi. Za sve se pita samo Vucic. Plate i penzije se smanjuju ili povecavaju kada on odluci. Stvoren je uzasn kult licnosti, od dokaznog demagoga, koji nema dana radnog staza van politike, pokusavaju da naprave velikog reformatora i nacionalnog junaka. Degutantno! Ne znam kako ce ova predstava da se zavrsi, ali se plasim da nece ni lepo ni bezbolno za mnoge.

  7. Performans za istinu moglo bi se u najkraćim crtama reći.Izložba je više nego dokaz da mediji u Srbiji nikada nisu bili slodniji nego sada.Hajde baš da vidimo da li suprotna strana može da uradi nešto i dokaže suprotno.

  8. Ne bih rekao. Ljudima treba pokazati šta su pisali naši mediji u vreme reformi u zemlji.

  9. A za tog Lazara istina koja udara sa panoa na izložbi nije nacistička propaganda, nije sramota za tzv novinare i nije uvreda za poimanje demokratije i slobode, zar pogled na sopstvene laži toliko užasava ili se gospodin i vaši drugi sagovornici boje istine.

  10. Ideja je na svom mestu. Opet se nekome ne svidja sto zeli da se prikaze prava medijska slika.

  11. Čini mi se da bi pojedini "novinari" hteli, ne da sačuvaju svoju slobodu, već da oduzmu drugima pravo na slobodu govora i mišljenja. Da oni iznesu u javnost bilo kakvu istinu, čak i onu pokupljenu sa poslednjeg bunjišta ali, da tu njihovu "istinu" niko nema prava da demantuje ili osporava. Mnogi "slobodni mediji" veoma rado podržavaju takvu politiku. Mi ćemo da pišemo a vi ne možete da nam to osporavate?! Šta ćete bolje i lepše. Pravi primer demokratije i "slobodne štampe". Sluge nikada ne mogu biti za slobodu. Oni priznaju samo svoje nalogodavce i gazde. Sloboda nema fondove i ne daje plate zar ne?

  12. Поставља се питање, да ли су експонати ове изнуђене изложбе, део ,,фашистичке пропаганде" у време док су се, путем јавних гласила, презентовали јавности? Да ли су и тада изазивали ,,занемелост и ужас до бесловесности" тј. ,,двоструки ужас"!? Да ли их је и тада ,,Вучићева диктатура" ,,присиљавала" да не покажу ,,двоструки неми ужас до бесловесности"? Да ли су аутори и бројни ,,ко-аутори" који се сада јављају, били свесни или ,,бесловесни", на све последице ових ,,истинитих бљувотина" – од социјалних, до економских, и да их не набрајамо? Нису, јер и сада нису, а никад и неће бити! Управо због свега овога, након њиховог инсистирања на ,,цензурисаном наличју медаље", изложба добија прави смисао! Ред је да се ради истине и објективности види и ,,нецензурисано лице медаље", ма колико то био изнуђен начин! Друштвени и социјални мир нема цену, и сваки допринос је драгоцен, па и овакав!

  13. Naslov vam je "divan"! Drago mi je da se SNS bori istinom protiv laži!!! ….još mi je draže što dokazima to potvrđuju! Izložba je otvorena u pravo vreme i na pravom mestu, odakle će da krene na put kroz Srbiju, da cela nacija ima uvid u laži o cenzuri, torturi i diktaturi Aleksandra Vučića.

  14. Hejteri se unervozili kada su videli šta su sve radili prethodne dve godine, slike ostavljaju bez teksta.

  15. Svako ima pravo da zastupa svoje stavove, to je valjda demokratsko pravo svih nas.

  16. A ovaj članak može istog momenta na izložbu jer je i sam dokaz o nepostojanju cenzure!

  17. Mogli bi na izložbi da puštaju i stare utiske nedelje. Pogotovo one u kojima je Vučić učestvovao.

  18. Ali ako NDNV I NUNS jasno iskažu da su zabrinuti, ondak mi je sve jasno. Gluposti.

  19. Dejan Vucic Stankovic aktivista SNS-a prve kategorije! Svaka vlast je imala svoje "dvorske lude".
    Cekaj, na slikama, kao "eksponati" ove fasisoidne izlozbe su tvitovi. Da li je to vlast ponosna na to sto (jos) nije ukinula tviter?

  20. Šteta samo što izložba ne može da prodje celu Srbiju da i ostali jasno vide koliko je ljudi, grupacija, stranaka protiv onoga što SNS radi. Njihov rad se meri postignutim rezultatima, puštanjem novih fabrika i pogona, a sve to medijski pada u vodu nakon naslova, koje trebaju ja mislim da vide svi gradjani Srbije.

  21. Vidim da pojedine medije boli istina.Sto ce narod sirom Srbije moci da vidi kakop lazu.I kako nikad ni jedan dokaz nisu prilozili nam za svoje gnusne lazi.

  22. Da li imali na umu fasisticku propagandu znaju oni mediji koji su ovakve stvari stampali. SNS je samo preuzeo i na jednom mestu prikazao njihove radove . Nema cak ni komentara, ni kvalifikacija nicega. Dela govore sama za sebe. Istina uvek izadje na videlo.

  23. Super ideja! Sada narod moze da vidi i da se uveri koliko je lazi i uvreda izreceno na racun Premijera!

  24. Zasto jedna necenzurisana izlozba mora odmah da se tako ostro napada? Niko nije bio primoran niti da gleda, niti da komentarise. Zasto je uvek kod nas sve negativno vidjeno?

  25. Ne bih rekao. Ljudima treba pokazati šta su pisali naši mediji u vreme reformi u zemlji.

  26. Lica na slici dovoljno govori o nivou obrazovanja ove sadašnje "uskoro" vlade. Ne bih verovati tim ljudima da vode kiosk.

  27. Botovi stop!

    Došla je sezona letnjih radova, potrebno je obrati dosta malina, tucati dosta kamena i napraviti stotine hiljada pragova za brzu prugu Solun-Budimpešta.

    Organizujmo radne akcije za botove sada, a i kada ostanu bez posla, jer je hrana na radnim akcijama mnogo jača i bolja. Ima najmanje jedan kuvani obork (dnevno 3 obroka i marenda), a ne samo sendvič i sokić za celodnevno botovanje.

    Uskoro ponovo otvaramo i kamenolom u Rakovici.

    Tako će Cica, Mica, Uroš, Buki, Muki, Tuki, Ruki, Vuki, Maja, Raja, Gaja i Vlaja i stric Baja moći konačno da nađu stalan i dobro plaćen radnički posao, što i mandatar želi svome sinu.

    Prijave se primaju svakodnevno u kancelariji za brzo rešavanje narodnih problema.

    Svi ste dobrodošli!

  28. Od onoga čega se pametan stidi, budale prave izložbu. Leteći cirkus Montija Vučića, ovo dokazuje da lud narod, najluđeg bira za vođu. Vučiću nasmeši se, ovo je skrivena kamera. Sjajan autogol, čestitam /ne)poznatom kustosu izložbe i Službi za (dez)informisanje SNS.. Nisam video da li je postavljena naslovna strana časopisa za kulturu i obrazovanje "Informer" na kojoj je bio naslov "Vučić ima muda", bez da nas je urednik Vučić(ević) informisao odakle mu to saznanje.. Zbog ovoga se i Gebels prevrće u grobu, kakav autogol. Moje oksrene čestitke strelcima..Možete vi i gore, samo treba da se potrudite. .

  29. Ovo drustvo sa slike i njihov vodja su se odavno pogubili, ali ova izlozba je vrhunac njihove gluposti. Pa, niko od njih nije ni svestan da su postigli jos jedan autogol. Njihov fitilj je sve kraci i kraci, a nebulozama nikad kraja!!

  30. Treba ih bezbedonosno obraditi, oni imaju radikalne poteze i bliži su terorizmu nego ikada.

  31. Svako ko malo bolje pogleda slike i ovu izlozbu, videce da "cenzura" ne postoji, vec je ova izlozba olicenje slobode medija.

  32. Mislili ste da ako polako pljujete po Vucicu i Vladi, na duzi rok to nece da se primeti. E, sad kad su vam pokazali tu vasu "pljuvaonicu" na jednom mestu, kao sabrana dela, sad vas to nervira. Sve ovo se zove "Sloboda medija"

  33. Samo sam čekala kad će neko da "prizove" fašizam. Imate li nešto originalnije?

  34. Ova izložba je zaista otvorila oči građanima, i svako ko misli da u Srbiji postoji cenzura u medijima neka prošeta do Progresa i neka se sami uvere u to. Ovo je časopisima ujedno i besplatna reklama, a i mogu da se ponose njihovim tekstovima koji su napisani prema preporuci opozicionara koji ne mogu da smisle rad Aleksandra Vučića i koji šalju ovakave tekstove koji ga kritikuju, i vređaju. Drago mi je da se zaista vidi ko je kakav u Srbiji, a naprednjaci su se zaista još jednom pokazali da su originalni.

  35. Ma dajte ljudi ko je Pajtic da komentarise nesto ,pa veceg lazova od nega i njegove stranke nema.Kad novinari krenu da pisu istine o Vucicu i naprednjacima ,onda nece biti ni takvih izlozbi .na ovaj nacin se samo skrenula paznja novinarima da i narod zna kada se pise istina ,a kada laz.

  36. Ovo je metastaza "demokratije". Zanimljivo je da se upravo novinari, urednici i vlasnici slažu u jednom; da je veća sloboda izražavanja i štampe bila u vreme "diktatora" Miloševića. Otkud najednom promena stila u ponašanju vlasti? Dolaskom "demokratije" na bageru, rušenjem Beograda, paljenjem Skupštine i RTS (gle, baš medij)… dobili smo novi model, novu "vrednost" – devastiranje svih društvenih vrednosti. Ovi samo postupaju jednako kao oni, prosto funkcionisanje po zakonu akcije i reakcije. Želeli ste, izvolite! Da nije bilo izdvajanja iz UNS-a mediji bi teže bili urušeni. Kako seješ…

  37. Poistovecivati fasizam sa ovom tehnickom vladom je van svake pameti,znajuci da su fasisti pojedinima ubili cele porodice,nase novinarstvo se pogubilo u svojim muljazama!

  38. Истине ради и у циљу спречавања спиновања овог редитеља(!) Стојановића, треба још једном поновити – изложбу нецензурисаних текстова и карикатура организује СНС, дакле, једна СТРАНКА, не држава. Дакле, заиста је нејасно зашто, онда, овај редитељ(!) Стојановић помиње министра информисања и председника владе као организаторе!? Мислим да повлачење паралеле између нациста и организатора ове изложбе говори о самој личности редитеља(!) Стојановића. Јер изједначити, у својој глави, пропагандну машинерију Трећег рајха са владајућом странком у Србији говори о страховитом проблему и хаосу у логичким процесима редитеља(!) Стојановића. Реакције професора Турајлића, НУНСА и новинарског удружења Сабахудина Грухоњића су, пак, очекивана – шокираност због (до данас незамисливе храбрости!) да се грађанима представе сва њихова писанија и сочињенија о премијеру, министрима, Србији (како би то вероватно казао Басара да има времена од цензурисања коментара његових му текстова!). И то у оригиналу, без и једне једине, најмање, исправке или интервенције од стране аутора изложбе. Проблем поменутих шокираних ликова је управо у томе што ће грађани Србије моћи непосредно да се увере у истинитост радова изложених у Прогресу, дакле, без додатних објашњења која су карактеристична за све лажове па тако и за редитеља(!) Стојановића, професора Турајлића и Сабахудина Грухоњића.

  39. Posle svakodnevnog prozivanja vlasti da cenzurise i ugnjetava medije,podrazumeva se reakcija vlasti na to.Sada se opet u cudu ti isti koji se pozivaju na sramnu cenzuru koju primenjuje vlast gnusaju reakcije koja je morala da usledi zbog bezobraznog i konstantnog kritikovanja vlasti u oblasti medijskih sloboda.Nemoguce je biti ispravan takvima-ciji su motivi kritike sasvim druge prirode a u sluzbi licnog interesa.

  40. samo da kažem, 1937. nacistička partija u nemačkoj organizuje izložbu "degenerativne umetnosti" sa ciljem da se raskrinka i potkaže "lažna umetnost", kao i "brbljivci i prevaranti" koji je proizvode i promovišu. za 6 nedelja izložbu je videlo milion ljudi širom nemačke. šta se dešavalo sa nemačkim društvom u tom periodu pa do 1945. pametnom čoveku ne treba objašnjavati.

    ako je gosspodi iz sns-a ovaj primer bio na umu kad su se organizovali, onda neka im služi na čast.
    a ako nije, ali ih ovo poređenje boli, šta da im radim- ima previše sličnosti između ovog i tog događaja, pa je onda bolje da se malo zapitaju…

  41. Ne vidim cemu ovakve reakcije, poruka izlozbe nije pritisak na medije. Samo su pokazali sta sve mediji objavljuju o Vucicu i vlasti.

  42. Znalo se kako ce Turajloviceva ovo prokomentarisati buduci da nije naklonjena vlasti.

  43. О каквој цензури медија говорите ,кад сте све ово писали о лику и делу премијера Србије.Ако ћете да коннтролишете власт и штитите јавни интерес као што кажете ,онда јасно и аргументовано укажите на проневере,лоповлук и немар,..А не да блатите личности и подстичете мржњу грађана према А.Вучићу

  44. Jadno je i smesno sto pojedini novinari uporedjuju ovu istinu sa tako necim. Krivo im je sto je konacno plasirana istina u javnost. Strasno.

  45. Nemojte biti tako oštri.Premijer ne sastavlja vladu dotle,dok može da sprovede svoje frustracije koje je imao u mladosti.Ne zna ni sam koga gde da postavi.Javnost ih je ocrnila te kandidate za ministre.Neki traži da mu žene "kleče",drugom se desila nesreća sa helikopterom,pa nikom ništa,neki imaju 24 stana u Bugarskoj,dakle svi potencijali su istrošeni,a nove – nema.

  46. Da li je moguce da potpisnici ovih komentara sebe nazivaju demokratama,ovi naslovi su delo njihovih istomisljenika.?

  47. Ne preti nam fašizam…. Imamo Fašističku diktaturu već 4 godine… Heil Vođa….

  48. P sta NUNS-u i NDNV-u nije jasno, pa su njihovi tekstovi i komentari.

  49. "Pomozite da se iznajmi hala na Beogradskom sajmu, zbog izložbe udvoričkih remek dela posvećenih Vođi, radni naslov ANALNA ANTOLOGIJA" Podrzavam molbu ovog rezisera, Vucic to zasluzuje iz sve snage!

  50. Ovakve laži su bile okosnica fašističke propagande ,a vlast je to samo prikazala ! Da li je nešto netačno i lažno ???

  51. Nas premijer treba da pusti brcice i napise knjigu "Moja borba" Ruka mu stoji uzdignuta na pravom mestu.

  52. Gotovo sam siguran da ovi sa slike zabranjuju svojoj porodici da gledaju u kom kontekstu su se "slikali". Da li oni misle na trenutak kad ćew biti najureni s vlasti. Pa vlast ne služi da mlatite i maltretirate narod, pobogu. zar ništa ne znate i obraza nemate.

  53. Podrzavam izlozbu. Neke stvari se ne mogu sakriti . Kome smeta neka ne gleda.

  54. Nema tu ništa loše na jednom mestu prikazati ljudima puno toga …a gradjani su dovoljno pametni i sve će proceniti sami ..

  55. Nikakvog tu fašizma nema nego gole činjenice koje kontra stranu očigledno bole pa gledaju kako da umanje efekat izložbe koja im je očigledno poremetila koncepciju napada na SNS I Vučića.

  56. Kako su se svi našli zaprepašteni i užasnuti!? A zašto?!Zbog istine…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.