Konzervativna ekološkinja: Ko je Tamara Milenković Kerković, bivša narodna poslanica koja je napustila Dveri? 1Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri Niš

Nekadašnja potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i čelnica Gradskog odbora u Nišu Tamara Milenković Kerković, koja je i bivša narodna poslanica, napustila je tu stranku.

Kao razlog je navela „razlike“ u konceptu razvoja Dveri između nje i novog rukovodstva stranke, koje inače još nije izabrano, već će to biti učinjeno 29. septembra.

Milenković Kerković je prošlog decembra, nakon fijaska Dveri na izborima, podnela ostavke na funkcije u toj stranci, kojoj je pripadala osam godina, a videla je kao „pokret novog srpskog konzervativizma“.

Uredno je zastupala stranačke stavove, pa i one vezane za migrante ili izborni savez sa „Zavetnicima“.

Ipak, čini se da je njen zaštitni znak, uz tvrdi opozicioni stav o aktuelnoj vlasti, revnosno zalaganje za ekologiju, ili „zeleni patriotizam“, kako ga sama naziva.

Ubuduće će to moći da čini kao odbornica Skupštine grada, u koju je ušla na listi koalicije „Biramo Niš“, na kvoti Narodnog pokreta Srbije.

Tokom poslaničkog mandata kreirala je ili inicirala različite programe koji se tiču socijalne pravde, povratka ekonomske suverenosti, podrške domaćoj privredi, te učestvovala u povezivanju sa konzervativnim strankama iz Evrope i sveta.

Konzervativna ekološkinja: Ko je Tamara Milenković Kerković, bivša narodna poslanica koja je napustila Dveri? 2
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri Niš

Kao jedan od najbolnijih problema Srbije kojim se bavila navela je „scenario partokratsko- korupcionaške totalitarne vlasti SNS-a da se mladi i najobrazovaniji deo stanovništva koji ne poseduje SNS knjižice organizovano natera na ekonomsku emigraciju“.

Na lokalu je protestvovala protiv urbanističkog nasilja u korist investitora, koje je građane Niša koštalo zelenila, parkova ili kedrova. Jedna je od onih koja je dobila prekršajnu prijavu zbog učešća u ekološkim protestima protiv Rio Tinta.

Suorganizatorka je „antibeton“ okupljanja zbog problematične izgradnje stambenog naselja kod Stare ciglane. Godinama se zalaže za uvođenje besplatnih udžbenika za đake.

Pred junske lokalne izbore inicirala je potpisivanje Protokola o nesaradnji opozicije sa SNS i njenim koalicionim partnerima u Nišu, na koju je potpis stavilo 20-tak političkih organizacija.

Niške Dveri, sa njom na čelu, uvele su „dodelu“ Gran prija beščašća, koji je u dobroj meri bio rezervisan za bivšu gradonačelnicu Draganu Sotirovski, čiju je smenu i krivičnu odgovornost uporno zahtevala.

Osnovne studije završila je na Pravnom fakultetu u Nišu, a magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu. Redovna je profesorka na niškom Ekonomskom fakultetu od 2014. godine.

Deset njenih radova i doktorska disertacija uvršteni su u zvaničnu bibliografiju Komisije Ujedinjenih nacija za pravo međunarodne trgovine. Autorka je odredaba za ugovor o franšizingu i faktoringu u nacrtu Građanskog zakonika Srbije.

Rođena je 1965. godine u Nišu. Ima ćerku Nastasju.

Govori engleski i grčki jezik. Ljubiteljka je životinja i vlasnica tri psa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari