U kom svojstvu je Tamara Vučić na drugoj po redu afričkoj turneji: "Kao prva dama, ili kao zaposlena u MSP?" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Nesto čudno se dešava u spoljnoj politici Srbije, te u tom kontekstu treba tumačiti i ovu drugu posetu Tamare Vučić, supruge predsednika Srbije, koja je sa ministrom Nenadom Popovićem ponovo na Afričkoj turneji. Umesto da se aktivnosti Srbije usredsrede na to da što brže i efikasnije ispunjavamo obaveze koje imamo na našem evropskom putu, odjednom saznajemo da Srbija otvara još jedan 'stub' svoje spoljne politike“.

Ovako za Danas Branka Latinović, potpredsednica Foruma za međunarodne odnose, komentariše nastavak letošnje, afričke turneje supruge Aleksandra Vučića. Tamara Vučić, da podsetimo sastala se 5. oktobra u Keniji sa Musalijem Mudavadijem, premijerom i najbližim saradnikom predsednika Kenije, kao i sa prvom damom Kenije Rejčel Ruto.

Na sastanku sa Mudavadijem, potvrđeni su tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, podsećajući da je Jugoslavija bila među prvih deset država koje su priznale nezavisnost Kenije 1963. godine, prenela je agencija Tanjug.

Navodi se i da se Vučićeva supruga posebno zahvalila Keniji na podršci nacionalnim interesima Srbije, sa naglaskom na čvrstom stavu po pitanju nepriznavanja Kosova, kao i da je uručila donaciju od 150.000 evra za pomoć nakon poplava, a i učenicima jedne osnovne škole u Najrobiju, poklonila je tablet uređaje.

Komentarišući nastavak letošnje, afričke turneje Tamare Vučić, Branka Latinović primećuje da Srbija time još više razvodnjava svoje resurse i energiju na putu ka EU.

U kom svojstvu je Tamara Vučić na drugoj po redu afričkoj turneji: "Kao prva dama, ili kao zaposlena u MSP?" 2
Foto FoNet Milica Vučković

„Da je to, da tako kazem novi trend, bilo je jasno nakon govora predsednika Vučića tokom njegovog boravka u Njujorku. Onaj ko je pažljivo slušao njegov govor na Samitu budućnosti pre je mogao da stekne utisak da je to govor predsednika zemlje koja je članica Pokreta nesvratnih zemalja, a ne one koja je u poodmakloj fazi pregovora za članstvo u EU. Slično je bilo i sa govorom Aleksandra Vučića tokom generalne debate GS UN“, navodi sagovornica Danasa.

Ona dodaje da je Vučić tada upadljivo pomenuo da Afrički kontinent treba da ima svoje stalne predstavnike u Savetu bezbednosti UN, a dao im je druge vidove podrške.

„Šta je stvarni razlog ove turneje Tamare Vučić ne znam, mogu samo da nagađam. Pošto je otišla sa puno poklona koje deli, verovatno se radi o nameri da se sondiraju neki ekonomski poslovi. Oni koji posebno prate ovaj segment naše spoljne politike, primećuju novi trend – da Srbija potpisuje sve veći broj ugovora sa ovim zemljama, iz domena socijalnog osiguranja. Zašto, volela bih da znam“, navodi Latinovićeva.

Sagovornica Danasa postavlja i pitanje u kom svojstvu Vučićeva supruga ostvaruje ovu drugu turneju zaredom.

„Iako sam već, u par navrata, komentarisala na pohvalan način njene međunarodne aktivnosti, ne mogu a da se ovoga puta ne zapitam u kom je svojstvu Tamara Vučić na drugoj afričkoj turneji? Kao supruga predsednika, ili kao zaposlena u MSP? Koju funkciju obavlja u MSP da bi imala ovlašćenja za ovaj vid zvanične turneje? Javnost ima pravo da to zna. Zato je na ministru spoljnih poslova Marku Đuriću da da potrebna objašnjenja“, zaključuje sagovornica Danasa.

I drugi sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova podsećaju na ograničenu ulogu prve dame u spoljnoj i uopšte u politici. Napominju da se uloge supruge predsednika države u svetu uglavnom i isključivo vezuju za humanitarne, moguće kulturne misije.

„To je okvir i domet takvih poseta. Jednostavno, ta ličnost nema nikakva ovlašćenja i nije prepoznata kao nosilac bilo kakvih državnih ovlašćenja“, navode naši sagovornici.

Na pitanje da li je onda ova nova afrička poseta Tamare Vučić nagoveštaj neke njene nove uloge, navode, da to ne treba da nas čudi, jer srpska diplomatija se ne jedanput za ovih dvanaest godina pokazala inovativnom, originalnom, pametnijom od svih ostalih, i od diplomatske istorije i prakse, u pokušaju da promeni točak svetske politike.

„Ali svaki takav fundamentali pokušaj, sudara se ne samo sa temeljima diplomatije nego i sa temeljima diplomatije koje je postavila SFRJ, kao što je to slučaj na svakom koraku u Africi pre svega“, ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovoj oceni, ono što je najintrigantnije u ovoj drugoj afričkoj turneji prve dame, je što je ona i na tom putu u pratnji ministra Nenada Popovića, koji je poznat po svojim dobrim vezama sa Rusijom.

„Da li je ova njegova turneja još jedan vidljiv signal da je došlo do određenog zahlađenja u odnosima sa Rusijom, da smo neka tržišta izgubili pa nam trebaju nova, uskoro ćemo moći bolje da procenimo“, ocenjuju naši sagovornici iz diplomatskih krugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari