Tamara Vučić na Samitu prvih dama: Živimo u vremenu koje je predvideo Vorhol – u kome svako od nas dobija svojih 15 minuta slave 1Foto: printcsreen / YT

Šta je Srbija uradila da podrži mentalno zdravlje i bezbednost mladih na društvenim mrežama, upitana je Tamara Vučić na Samitu prvih dama i džentlmena kome trenutno prisustvuje u Kijevu.

Na početku samita, koji vodi britanski glumac i voditelj Stiven Fraj, okupljenima su se obratili i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, američki državni sekretar Entoni Blinken (koji je trenutno u poseti Kijevu), a putem video poziva uključili su se i glumac Ričard Gir, švedska kraljica Sofija, prva dama Turske Emine Erdogan i drug, podseća N1.

Tamara Vučić učestovala je u trećem panelu – „Generacija koja će vladati svetom za 15 godina“, koji je posvećen mladima, a pitanje koje joj je upućeno glasilo je: Šta je Srbija, u saradnji sa radnom grupom, uradila da podrži mentalno zdravlje i bezbednost mladih na društvenim mrežama?

„Ako govorimo o društvenim mrežama, verujem da bi se svi ovde saglasili da je reč o veoma moćnim sredstvima komunikacije, na kojima se nameću toliko visoki standardi, nemogući da ih ispunite. Verujem da živimo u vremenu koje je predvideo Vorhol – u kome svako od nas dobija svojih 15 minuta slave. Takvo stanje stvarnosti izazov je za odraslu osobu, a kamoli za dete ili mladu osobu koja još uvek nije došla do one tačke u sazrevanju i sigurnosti u same sebe“, rekla je Vučić, prenosi portal N1.

Mladi su, nastavila je, podložni uticajima i ponekad manipulaciji.

„Na nama je da im pomognemo tako što ćemo ih ohrabriti da rade na sebi, na svom obrazovanju, na izgradnji kritičkom mišljenja, ne bi li mogli da sve što čuju i pročitaju propustili kroz filter sopstvenih načela, vrednosti, i emocija. Moramo ih objasniti da mehur u kome žive nije stvaran i da moraju uspostaviti istinske kontakte umesto onih onlajn“, dodala je.

Ukoliko koraci ne budu preduzeti, imaćemo još generacija koje su više depresivne, osetljive i anksiozne, smatra Tamara Vučić.

„Verujem da moramo uložiti više napora da razgovaramo sa njima. U prvom videu koji je ovde emitovan rekla sam jednu reč – komunikacija. Moramo da komuniciramo kako bismo ih motivisali da se otvore, da govore o svojim osećanjima, problemima, izazovima s kojim se suočavaju“, nastavila je.

Adolescencija je izazov kroz koji su svi prošli, podsetila je okupljene.

„Imala sam priliku da na konferenciji u Belizu na ovu temu pričam sa mladima i čujem iste strahove, iste probleme o kojima slušam u Srbiji, u Kini ili ovde u Ukrajini. Oni moraju da znaju da smo svi prošli kroz njih i da u ovom trenutku kroz iste stvari prolaze i njihovi vršnjaci“, zaključila je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari