Lična hrabrost koja suštinski ne menja prorusku srpsku politiku: Sagovornici Danasa o učešću Tamare Vučić na Samitu prvih dama i džentlmena u Kijevu 1Foto: Screenshot/YouTube

Samit prvih dama i džentlmena u Kijevu ima za cilj da imitira na međunarodnom nivou aktivnosti američkih prvih dama. Odlazak Tamare Vučić supruge predsedniak Srbije na taj samit je čin lične hrabrasti jer se ona upisala kao prva osoba, ne samo u svojstvu supruge, već i kao neko ko je zaposlen u MSP i koja je posetila Kijev. Ipak, to suštinski nista ne menja u odnosu na izrazitu rusku politiku srpske vlade.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući učešće Tamare Vučić na Samitu prvih dana i džentlmena u Kijevu.

Ona je kako je preno N1, učestovala u trećem panelu – „Generacija koja će vladati svetom za 15 godina“, koji je posvećen mladima, a pitanje koje joj je upućeno glasilo je: Šta je Srbija, u saradnji sa radnom grupom, uradila da podrži mentalno zdravlje i bezbednost mladih na društvenim mrežama?

„Ako govorimo o društvenim mrežama, verujem da bi se svi ovde saglasili da je reč o veoma moćnim sredstvima komunikacije, na kojima se nameću toliko visoki standardi, nemogući da ih ispunite. Verujem da živimo u vremenu koje je predvideo Vorhol – u kome svako od nas dobija svojih 15 minuta slave. Takvo stanje stvarnosti izazov je za odraslu osobu, a kamoli za dete ili mladu osobu koja još uvek nije došla do one tačke u sazrevanju i sigurnosti u same sebe“, rekla je Vučić.

Dimitrije Milić, iz Novog trećeg puta, za Danas objašnjava da je cilj događaja da imitira na međunarodnom nivou aktivnosti američkih prvih dama, koje su najčešće vezane za društvene teme koje nisu previše kontroverzne, ali su često skrajnute.

– Mišel Obama se bavila pitanjem gojaznosti dece, Džeki Kenedi umetnošću, Nensi Regan borbom protiv narkotika ili Barbara Buš recimo dečijom pismenošću. U tom smislu sam sadržaj ovog događaja imao je istu namenu bavljenja nekontroverznim pitanjima iz pozitivnog ugla – navodi on.

A Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS, podseća da je već u jednoj od nedavnih izjava za naš portal rekla da ako neko iz sadašnje nomenklature vlasti zaslužuje pohvalu, onda je to Tamara Vučić, zbog nastavljanja i ne odustajanja od svoje lične komunikacije sa Elenom Zelenski i nakon početka rata u Ukrajini.

– I ne samo komunikacije, već i izrazima podrške i angažovanja na dostavljanju humanitarne pomoći Ukrajinskom narodu. Njen odlazak u Kijev i nastup na pomenutom Samitu, vidim i kao čin lične hrabrasti jer se ona upisala kao prva osoba, ne samo u svojstvu supruge, već i kao nekog ko je zaposlen u MSP i koja je posetila Kijev – ukazuje ona.

Kako dodaje, Tamara Vučić jeste njena bivša, mlađa koleginica ali koju jedva da poznaje, jer nisu radile zajedno.

– Otuda moja podrška njenom učešću na Samitu u Kijevu nije čin kolegijalne solidarnosti, već pre svega podrška za jednu ostvarenu aktivnost koju treba podržati, ali i pohvaliti jer to zaslužuje – kaže Latinović.

Dok Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose, smatra da učešće Tamare Vučić na samitu suštinski nista ne menja u odnosu na izrazitu rusku politiku srpske vlade.

– Od vremena na vreme preduzimaju se ti faktički iznuđeni koraci, kao poslednja mera, kako bi se omekšala sve tvrđa politika demokratskog sveta prema Beogradu i njegovoj istinski bezrezervnoj podršci Putinu i agresiji na Ukrajinu, jer se Putin, sa tim ratom, bezpogovorno doživljava kao prvoborac za novi svetski poredak u kojem će biti rešeni svi srpski problemi – zaključuje Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari