"Ishod isključivo zavisi od Vučića": Tatjana Lazarević o očekivanjima od nove stranke na Kosovu 1foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Tatjana Lazarević, urednica KoSSeva, upitana šta očekuje od nove stranke koju na Kosovu osnivaju Branimir Stojanović i Milija Biševac, odnosno mogu li ugroziti poziciju Srpske liste, kaže da ishod isključivo zavisi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i struktura moći koje njega podržavaju.

Biće onako kako je on naumio i šta je odlučio da sprovede u delo kada je u pitanju politički epilog kod Srba na severu Kosova, kaže ona.

”U ovakvu situaciju se došlo tokom deset godina političkog i institucionalnog disciplinovanja Srba sa Severa, koju je vlast u Beogradu sprovodila preko Srpske liste i njenih struktura institucionalnim monopolim i vanzakonskim kanalima, da ne podsećam na teške zločine koji su počinjeni u ovom periodu. Srbi su na Severu ostali bez ikakvog političkog kapaciteta, te ni pojedinačne inoicijative ne mogu da načine značajnu promenu u ovoj fazi – zakasneloj”, navodi Lazarević.

Lazarević je nedavno na N1 govorila da ne isključuje da će Srpska lista dobiti svoju B verziju, odnosno veštačku konkurenciju –  dali kroz Srpsku listu koja će promeniti kadar ili jednu potpuno novu političku grupaciju koja bi zapravo bila “samo verzija B”. Upitana očekuje li da Stojanovićeva i Biševčeva stranka bude autentični predstavnik Srba sa Kosova bez uticaja Beograda, odgovara da se Beograd može odlučiti ili za autentične lidere ili za Srpsku listu.

“Drugim rečima, ukoliko se Beograd opredeli za „autentične lidere sa Severa“ tako će i biti, samo što oni neće biti autentični, već i dalje projekat ovih struktura. Ukoliko se odluči za Srpsku listu, a sva je prilika da će tako i biti, to će biti ista Srpska lista sa nešto kadrovskih promena, to jest, šminke. Neke smo već i videli. Ali, kako kaže naša pesma – princip je isti, sve su ostalo nijanse”, navodi ona.

Podsetimo, lider „Za Zubin potok“ Milija Biševac za Danas je najavio osnivanje nove stranke, sa bivšim članom Srpske liste „Srpskog nacionalnog pokreta“ Branimirom Stojanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari