"Moj odmor na Azurnoj obali koštao je kao leva patika Aleksandra Vučića": Tatjana Manojlović o prozivkama naprednjaka 1Foto: printscreen / N1

„Moj aktivni odmor na Azurnoj obali koštao je otprilike kao leva patika Aleksandra Vučića. I nekoliko puta manje od flaše vina koju popije u ekskluzivnom restoranu sa svojom saradnicom. Ja sam za ovo putovanje bogatija kao osoba, jer sam stekla neka nova poznanstva i videla neka divna mesta i predele. Nije ko ima, već ko zna“, kaže za Danas Tatjana Manojlović, poslanica i potpredsednica Demokratske stranke, komentarišući prozivke Milenka Jovanova, šefa skupštinskih naprednjaka na račun njenog letovanja na Azurnoj obali.

Da li ćete podneti krivičnu prijavu protiv Jovanova koji je iznoseći detalje iz vašeg privatnog života prekršio Poslovnik Skupštine Srbije i član 107. kojim se izričito zabranjuje iznošenje podataka iz privatnog života?

Sve ovo jeste apsolutno povreda moje privatnosti, konsultovaću se sa advokatima i postupiću u skladu sa njihovim sugestijama.
Ali, ovo je samo još jedna demonstracija naprednjačke bahatosti, a zapravo njihove slabosti: na jačinu opozicione reči u Parlamentu, potežu za najnižim oružjem degradacije na ličnom nivou. Ali, ovo bi se moglo nazvati i žabljom filozofijom, iz njihove vizure: oni ne vide dalje od skorojevićke filozofije na brzinu napunjenih džepova. To podrazumeva letovanje u luksuznim hotelima, mondenska letovališta, izležavanje pod pagodama, ispijanje skupih vina, kavijar i druge načine da se kompleksi izleče.

Šta je zapravo bio cilj Jovanova, da pokaže kako opzicija bogato živi i kako se vi provodite po svetskim turističkim destinacijama, a da su naprednjaci skromni?

Oni ne znaju da je danas svakome ko je iole elektronski pismen dostupno putovanje low cost letovima, da se apartmani bukiraju na vreme po povoljnim cenama, da se može otići na put sa ručnim prtljagom, patikama i rancem na leđima. Da je važnije sa kime provodiš vreme i šta si video, čime si dušu obogatio. Jedna žena od 57 godina, koja iza sebe ima 35 godina radnog staža i odraslu decu, najmanje što za sebe može da učini je da povremeno sebi priušti kraći odmor. Ja sam godinama aktivna na društvenim mrežama, imam svoj blog, pišem, imam svoj podkast – to sam ja…I kao takva sam dobila glasove unutar Demokratske stranke da budem potpredsednica i glasove građana da budem narodna poslanica. Ne krijem ništa. Oni koji na sumnjiv način steknu određena dobra, moraju i da kriju gde letuju i kako provode slobodno vreme.

Očekujete li reakciju Brankice Janković i Zorana Pašalića zbog kršenja Poslovnika i zloupotrebe vaše privatnosti?

Brankica Janković je protokolarno odreagovala po pitanju „slučaja Šćekić“(seksističkih aluzija), pretpostavljam da će tako postupiti i ovaj put. A, što se zaštitnika građana tiče, koji je drugi put izabran na tu funkciji, uprkos brojnim faktografski potkrepljenim osporavanjima iz opozicionih redova (između ostalog i sporova sa zaposlenima zbog mobinga), od takvog zaštitnika regulanost bi bila iznenađenje.

Ovo nije prvi put da se najstrašnije targetiraju ljudi iz opozicije i iznose detalji iz njihovog privatnog života. To je nedavno bio slučaj i sa poslanikom Zoranom Zečevićem koji je optužen da „ubija starce“, pa je zbog toga došlo do menjanja steno beleški?

Menjanje steno beleški, navođenje zaposlenih profesionalaca u Parlamentu da potežu za nedozvoljenim sredstvima, pod osnovanom mogućnošću da se zbog toga nađu i pod krivičnom odgovornošću predstavlja demonstraciju najmračnije strane ove nedemokratske, autokratske vlasti, koja se, očigledno, nepovratno isprepletala sa kriminalom i interesima krupnog kapitala. To smo videli poslednjih dana u vezi brzopoteznog potpisivanja izmena Zakona o planiranju i izgradnji i žurbe Aleksandra Vučića da stavi potpis na akt koji će omogućiti epsku pljačku Srbije.

Kako gledate na to što predsednik parlamenta konstano žmuri na sve uvrede koje dolaze na račun opozicije, kao što je bila ona „da se Lazović valja u sopstvenoj povraćki ili da je Aleksandar Jovanović Ćuta konstantno pijan“?

Očigledno je da Orlić nije autonoman u predsedavanju najvišim zakonodavnim telom, da je samo jedan od instrumenata u rukama autokrate, koji je odavno zgazio Ustav Srbije i nadležnoati koje su mu njim date. To je tragedija ove zemlje. Svako od nas opozicionih poslanika je džak za boksovanje. Nismo time iznenađeni od strane presvučenih radikala, oni su se samo u ovom skupštinskom sazivu vratili na fabrička podešavanja. Obogaćeni talentovanim preletačima iz redova one vlasti, koje se navodno gnušaju, dobili su pojačanje kome u nepristojnosti i gnusnosti teško da može ko parirati.

Vladajuća večina očigledno raspolaže podacima o svakom opozicionom poslaniku koje izvlače po potrebi ?

Ali, evidentno je da su građanski protesti ozbiljno poljuljali SNS brod, da su nesuglasice unutar te interesne grupacije toliko prisutne da ih više ne mogu zataškati. Progovaraju i botovi i krupnije zverke, a rejting koji je u sunovratu, razlog je abdiciranja Aleksandra Vučića, kojo bi da ih otrese sa svojih leđa i napravi manevar sa nekim novim pokretom. Evidentno bez velike šanse da u tome uspe i da mu to obezbedi spokojno dokrajčivanje zlodela nad ovom državom.

Kako gledate na to što se opomene u parlamentu izriču samo opoziciji, dok vlast može da govori i da je Radomir Lazović budala ,ali i da se psuje poslanica Dragana ralić?

Njima je vreme isteklo. Mi iz parlamentarne opozicije smo tu da artikulišemo intenciju građanskog nezadovoljstva, čija je poruka jasna: neophodna je sistemska promena, do koje se mora doći svim merama građanskog protesta, pritiska i neposlušnosti, za Srbiju bez nasilja. Nasilja fizičkog, mentalnog, verbalnog, nasilja nad zdravim razumom! Za odbranu Srbije od mafije, za povratak reda i vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari