Manojlović (DS): Konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija bi omogućio trovačima javnog medijskog prostora da nastave provučićevsku propagandu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Potpredsednica Demokratske stranke i novinarka Tatjana Manojlović pozvala je da se poništi konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija za radio i televizije koji je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao pre dva dana.

Manojlovićeva smatra da legalan i legitiman konkurs za nacionalne frekvencije može da sprovede samo novi sastav REM-a u kojem će biti nezavisni eksperti, umesto sadašnjih režimskih poslušnika predvođenih Oliverom Zekić koji sve vreme još od 2014. godine svesno krše zakon i najvažnije regulatorno telo u oblasti elektronskih medija praktično vode kao ispostavu kabineta Aleksandra Vučića. Ukoliko postojeći Savet REM – a sprovede konkurs za podelu frekvencija, biće to nesumnjivo završni udarac kojim će režim praktično ukinuti medijske slobode u Srbiji na duži period.

„Raspisani konkurs ima za cilj da se i narednih osam godina omogući trovačima javnog medijskog prostora da nastave provučićevsku propagandu. Jer, zašto bi se bilo šta menjalo kada daje očigledne rezultate u potpunom anesteziranju kritičke svesti i učvršćivanju apsolutizma, dok Srbija sve brže tone u potpuni mrak. Srbija je u uništena na svim kolosecima, vraćena daleko unazad u sferi ljudskih prava i medijskih sloboda,“ dodala je Manojlović.

Oduka REM-a da raspiše konkurs samo za četiri nacionalna kanala koje već koriste Vučićeve televizije Pink, B92, Hepi i Prva, ali ne i za slobodnu frekvenciju koji je nekad koristila TB Avala, predstavlja još jedan dokaz koliko je REM pod kontrolom izvršne vlasti. Nezavisno regulatorno telo koje vode stručni i ljudi od integriteta odavno bi dodelilo slobodni kanal jer se na taj način jača medijski pluralizam i medijske slobode uopšte. U otetoj državi zarobljenih institucija medijski monopol vladajućeg režima se čuva po svaku cenu zbog toga što se čitav sistem osvajanja i zaštite vlasti počiva upravo na potpunoj kontroli sfere informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari