Tehnička premijerka sve češće priča o zadacima nove vlade: Da li se Ana Brnabić nudi za novi mandat? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, iako se ne zna hoće li je predsednik SNS, Aleksandar Vučić, ponovo izabrati za mandatara nove vlade, sve češće govori o prioritetima buduće vlade. Zato se čini ili da ona zna za Vučićeve namere da joj opet ukaže poverenje da bude premijerka ili da se sama nudi.

Posle završenih izbora u Velikom Trnovcu u četvrtak, očekivanja su da će Republička izborna komisija konačne rezultate parlamentarnih izbora saopštiti ove nedelje.

Tada počinje da teče rok od najviše 30 dana u kojem treba da bude održana konstitutivna sednica Narodne skupštine.

Po konstituisanju parlamenta, počinje rok od najduže 90 dana za formiranje vlade, koji ističe u novembru, ukoliko Skupština bude izabrana u avgustu.

Sadašnji koalicioni partner SNS, Ivica Dačić, predsednik SPS, kaže da razgovori i onovoj vladi još nisu počeli.

Brnabićevoj kao novoj premijerki u trećem mandatu se već u javnosti spekuliše, uz sadašnjeg ministra finansija Sinišu Malog, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, pa i nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Najviše šansi, kako su pisali mediji bliski vlasti ima Mali.

Dok Vesić, čini se vodi kampanju za ministra kulture, Mali se ne izjašnjava, a Brnabić govori o tome šta će raditi nova vlada.

Pa je tako obrazlažući odluku SNS da Aleksandar Šapić bude novi gradonačelnik Beograda istakla važnost buduće saradnje Vlade i Grada.

A ovih dana je u razgovoru sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro izjavila da će jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i mediji. Osim toga, Brnabić smatra i da će energetika biti glavna tema za narednu vladu.

Brnabić se, kako nam kažu u opozicionim krugovima, pokazala kao dobar izbor i kadar koji je ispunio Vučićeva očekivanja.

Zato ih ne bi čudilo da nastavi da bude prva ministarka.

Kao žena pripadnica gej populacije i neko ko dolazi iz civilnog sektora, uspela je da podigne očekivanja šire javnosti da će se u Srbiji nešto nabolje promeniti.

Ipak, ispostavilo se da nije gotovo ništa uradila ni na polju poboljšanja položaja gej ljudi u Srbiji.

Uz to, pokazalo se u međuvremenu da je vrlo poslušan igrač u Vučićevom timu, bez svog jasnog stava, spremna da Vučićeve reči ponavlja kao svoje.

Ipak, konačnu odluku o tome ko će biti premijer doneće Vučić u zavisnosti od planova koje ima i za nju i za ostale igrače u svom malobrojnom najužem timu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari