Tek počinje pravi posao za Jankovića 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Izborni rezultat bivšeg zaštitnika građana Saše Jankovića može se smatrati značajnim uspehom, imajući u vidu činjenicu da je „trku“ za predsednika države završio na drugom mestu, iza Aleksandra Vučića, smatraju stručnjaci za politička pitanja.

Pojedini sagovornici Danasa smatraju da je Janković već postao lider opozicije, iako je Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, dok drugi konstatuju da će sve zavisiti od Jankovićeve spremnosti i sposobnosti da oformi snažnu „političku infrastrukturu“.

Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, ocenjuje za Danas da je Janković mogao da ostvari i nešto bolji rezultat da se nije pojavio Luka Maksimović Beli, iako je „Beli najviše pomrsio konce Vuku Jeremiću“.

– Mada je Janković imao najbolji plasman od svih kandidata opozicije, veliko je pitanje da li će on uspeti i da postane lider opozicije. Ja već 20 godina pratim izborni proces u Srbiji i prvi put je bio slučaj u minuloj kampanji da je postojala samo jedna partijska infrastruktura koja je radila na terenu, reč je o Srpskoj naprednoj stranci potpomognutoj Socijalističkom partijom Srbije. Mi osim SNS i SPS trenutno nemamo nijednu ozbiljnu stranku, pa možemo samo da nagađamo da li će Janković uspeti da ujedini opoziciju oko sebe ili će opozicija i dalje ostati fragmentirana. U tom kontekstu, pitanje je i kako će se ponašati Demokratska stranka, koja je na ovim izborima podržala Sašu Jankovića, konstatuje Vuković, uz opasku da ne vidi trenutno mogućnost da se opozicija ujedini i formira jednu stranku koja bi privukla između 20 i 30 odsto birača.

Politikolog Nikola Parun kaže za Danas da je Janković premašio procene agencija i pokazatelje kladionica.

– Iako do drugog kruga nije došlo, njegov rezultat je posledica snage ličnosti izvedene iz perioda dok je bio zaštitnik građana, dobre i pravovremene političke i logističke sinergije sa Demokratskom strankom ali i kampanje bez većih izletanja. Ukoliko želi da postane efikasan lider opozicije, moraće za početak da pročisti redove i tu prevashodno mislim na „selebriti“ tapšače po ramenu, tvrdi Parun.
Prema mišljenju predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića, Janković je zbog ostvarenog rezultata postao lider opozicije.

– Bila je to bitka između Davida i Golijata, između, s jedne strane, osobe koja je uzurpirala celokupnu državnu i paradržavnu infrastrukturu za sopstvenu kampanju i promociju i u čijem timu su igrali i jedan deo „opozicije“ i korumpirana elita, i, s druge strane, nekoga ko je preko noći postao političar, ko nije imao novac i ko je okupio ljude koji nisu vešti u prljavim političkim igrama. Saša Janković je ovim rezultatom postao lider opozicije, i to apsolutno nije sporno, kaže sagovornik Danasa.

Sejdinović napominje da dugoročno ni Janković ni građanska Srbija „neće moći da se odupru ovom totalitarnom sistemu i stvore ozbiljnu alternativu ukoliko se oko Jankovića ne oformi ozbiljna organizacija ili stranka ili pokret, koji će imati jaku infrastrukturu, i uz pomoć kojih će se pružati otpor režimu na svim nivoima i konstantno“.

– Treba međutim reći da ne treba očekivati samo od političara da se suprotstave nedemokratskoj vlasti već da veliku odgovornost za to u kakvoj državi ćemo živeti snose i civilne organizacije. Niko nema pravo da stoji sa strane i da kritikuje, treba zasukati rukave i nešto raditi ako ne želimo da se probudimo u najogoljenijoj diktaturi gde ljudski život neće vredeti ni „pišljiva boba“, smatra on.

„Nova energija“

Kako se moglo nezvanično čuti u izbornoj noći u izbornom štabu Jankovića, rezultat koji je on ostvario na predsedničkim izborima predstavlja polaznu osnovu za nastavak političke borbe. Prema mišljenju Jankovićevih „saboraca“, potrebno je u narednim mesecima pokrenuti ljude da podrže promene na političkoj sceni, pre svega mlade i intelektualce. Iako su Jankovićeve pristalice priželjkivale da će se biti drugog kruga izbora, stiče se utisak da nisu bile razočarane njegovim plasmanom, ističući da je drugo mesto „pokazatelj buđenja nove energije“ u Srbiji, naročito ako se uzme u obzir da je DS na parlamentarnim izborima prošle godine „jedva prešla cenzus“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari