Tekst zakletve koji je Vučić izgovorio prilikom inauguracije 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Svečanim polaganjem zakletve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je novi petogodišnji mandat.

Tekst zakletve glasi:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.“

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je oko 59 odsto.

Vučić je zakletvu za prvi mandat položio pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine, a prvi put se osim na Ustavu, predsednik zakleo i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Prema zakonu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. Članom 115. Ustav Srbije propisano je da „Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“.

Opozicioni poslanici novog skupštinskog saziva neće moći da prisustvuju svečanom polaganju zakletve Aleksandra Vučića za novi petogodišnji mandat u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari