Telefonski razgovori Vučića sa Hanom i Mičelom zbog taksi 1Foto: twitter/@JHahnEU (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han su, u telefonskom razgovoru, razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine, kao i sledeće korake na evropskom putu Srbije, saopšteno je iz kabineta Vučića.

Kako se dalje navodi Vučić je komesaru Hanu ponovo ukazao na posledice koje takse na srpsku robu, kao neodgovorna jednostrana mera Prištine, imaju po odnose i stabilnost u regionu.

On je ponovio spremnost Srbije da nastavi dijalog, nakon što Priština odustane od taksi.

Komesar Han pozdravio je spremnost Srbije da sačuva mir i stabilnost, zaključuje su u saopštenju kabineta Vučića.

Vučić je večeras imao i telefonski razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Dvojica sagovornika su razmotrili situaciju u regionu, a posebno odnose Beograda i Prištine i moguće načine za prevazilaženje zastoja dijaloga izazvanog uvođenjem taksi na srpsku robu. Američki zvaničnik Mičel je rekao da očekuje da Priština ukine takse na srpsku robu i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine“, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira dalje Vučić je rekao da je Srbija spremna da istog trenutka, po ukidanju tih taksi, nastavi dijalog, jer je opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari