Kome više znači telefonski razgovor, Vučiću ili Putinu? 1EPA-EFE/YURI KADOBNOV / POOL

Malo ko je mogao da pretpostavi da će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posle skoro dve i po godine, kako se sam hvalio, ipak razgovarati telefonom sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom.

Vučić je pre saopštavanja odluke ide li u Kazanj na samit zemalja BRIKS, na koji ga je lično Putin pozvao, tajanstveno najavio važan razgovor posle kojeg će javnosti reći ide li ili ne.

Moguće je da je cela predstava najave i obavljanja ovog telefonskog razgovora, maksimalna kompenzacija Putinu za to što Vučić možda odluči da ne prihvati njegov ljubazan poziv.

Odluka o putu u Kazanj najavljena je za ponedeljak uveče, ali ostaje pitanje kome je ovaj razgovor u ovom momentu više značio u kontekstu domaće javnosti, a kome može naneti štetu.

Sagovonrici Danaas smatraju da znači obojici, ali Vučiću više, a da će najviše štetiti proruskoj opoziciji u Srbiji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje na to da je, površinski gledano, telefonski razgovor neuporedivo značajniji za predsednika Srbije.

– Njegovo biračko telo, većim delom, izrazito je proruski i nacionalno nastrojeno. S druge strane veleizdajom naših nacionalnih interesa koju je počinio faktičkom predajom Kosova i Metohije zapadnim mentorima albanskih separatista i sve većim približavanjem NATO silama, Vučić radi sve suprotno željama onih koji ga i dalje podržavaju. To prikriva lažnim pričama o odbrani Kosova i geopolitičkom balansiranju. Njegovi birači vide da se nešto sumnjivo dešava i tu nastupa Moskva koja naizgled paradoksalno pomaže srpskom autokrati da konsoliduje unutrašnju štetu – objašnjava Anđelković.

Dodaje da bi da je Rusija otvoreno demonstrirala nezadovoljstvo zbog Vučićevog izvrdavanja da ode u Kazanj, to izazvalo veliku eksploziju u delu srpske javnosti koji se još nije okrenuo od njega.

– Razgovorom sa spin samodršcem Srbije Putin ga je na neki način amnestirao zbog ignorisanja samita BRIKS-a. Od toga Kremlj nema preveliku korist jer ruska javnost je trenutno zaokupljena drugim pitanjima. Razgovor sa Vučićem i nije imao preveliki odjek. Naravno, to ne znači da i ruska strana nema u svemu neki veći interes. Moguće je da Vučić čini usluge delu ruske političke i ekonomske elite u vezi sa izbegavanjem zapadnih sankcija, a ti ljudi imaju dovoljno veliki uticaj u Kremlju da uspeju da izdejstvuju kontrauslugu za svog poslovno-političkog partnera. Možda zato, kako bi delu uticajnih ruskih tajkuna i političara izašao u susret, najviši vrh ruske države i dalje Vučiću toleriše ponašanje koje je nesumnjivo nepovoljno za rusku državu – navodi naš sagovornik.

Ako je tako, zaključuje, to predstavlja mač sa dve oštrice jer samo je pitanje vremena kada će ključni centri moći na Zapadu, kojima se Vučić dodvorava predajom Kosova i na druge načine, početi ozbiljnije da se bave njegovim privatnim ruskim zakulisnim igrama, odnosno kada će se preliti čaša Putinovog strpljenja te će pokrenuti akciju razobličavanja „Vučićeve prevarantske politike“ prema Srbiji i Rusiji.

– Teško je sedeti i na jednoj, kamoli na više stolica sa polomljenim nogarima – slikovit je Anđelković.

Dok Milomir Mandić, istraživač Demostata, za Danas kaže da telefonski razgovor kao poseban događaj znači i jednom i drugom na svoj način u domaćoj javnosti.

– Vučićeve pristalice, kao autoritarna struktura, većinski odobravaju gotovo sve poteze svog vođe. To se vidi čak i na pitanju EU, KiM, litijumi, pa čak i odnosu sa Rusijom – navodi on.

Ističe da će, politički gledano, najmanje koristi, odnosno najviše štete od ovog razgovora imati proruska opozicija u Srbiji.

On podseća na njegov stav da je u ovoj spoljnopolitičkoj poziciji Rusije, njima potrebniji Vučić nego oni njemu.

– Putin i izolovana Rusija u Evropi pored Lukašenka mogu još da računaju na Vučića makar i telefonski – zaključuje Mandić.

Podsetimo, samit BRIKS počinje u utorak, za kada je najavljena Vučićeva poseta Slovačkoj. Budući da je odmah posle Putinovog poziva rekao da u vreme održavanja samita ima “gužvu u šesnaestercu”, odnosno da ima puno gostiju tada, navodi na zaključak da ipak možda neće otići, osim ako nema neku korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari