Tema pruga i granični prelazi 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Budimpešti sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošem Šestakom o realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd- Budimpešta i efikasnijim graničnim procedurama između dve zemlje.

Srbija i Mađarska nemaju problem sa fizičkim barijerama, ali se mora skratiti i vreme zadržavanja na granicama, naglasila je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Za konkurentnost privrednika obe zemlje važno je da se skrati vreme čekanja na granicama, posebno u teretnom saobraćaju, kako na železnici, tako i u drumskom prevozu, dodala je Mihajlović.

Ona je rekla da je Šestak obećao da će se rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika.

Na sastanku, koji je održan u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, razmatran je i napredak u realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd- Budimpešta.

Na teritoriji Srbije već su počeli radovi na modernizaciji dve deonice pruge Beograd-Budimpešta i očekuje nas potpisivanje komercijalnog ugovora i za treću, poslednju deonicu, od Novog Sada do Subotice, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Šestak je rekao da se ponude izvođača za deo pruge koji gradi Mađarska mogu očekivati u martu.

Šestak je najavio da je u narednom periodu planirano otvaranje tri nova granična prelaza, a prvi među njima je prelaz Rastina-Bačsentđerđ, kod Sombora, gde su već završeni radovi.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u vodnom saobraćaju, gde je potpisan novi sporazum između dve zemlje o plovidbi rekom Tisom, kao i o realizaciji IPA programa prekogranične saradnje, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari