Tema ubistva (ni)je kampanja 1Foto:Miloš Miljkovic

Ubistvo lidera GG SDP Olivera Ivanovića za sve učesnike beogradskih izbora potpuno je promenilo i preusmerilo tok i plan kampanje.

Počevši od stranaka vlasti pa do opozicije, terenske kapanje gotovo da i nema. Potpuno je druga stvar što i jedni i drugi izjavama o ubistvu učestvuju u glavnoj i jedinoj temi u javnosti, tako da, svako na svoj način, koristi taj prostor za učešće u javnom životu nadmećući se ko je više i bolje poznavao Ivanovića i radio sa njim.

Funkcioneri svih vlasti uvek su u prednosti u kampanjama, jer uvek kršeći zakon svoje funkcije koriste u kampanji. Tako su i sada vladajuće stranke i njihovi funkcioneri, prinuđeni da fokus svojih izjava i delovanja umesto na gradske teme usmere na ubistvo, optužujući političku konkurenciju da na tome prikuplja političke probleme.

Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačelnika, na svom Tviter nalogu napisao je da „iz poštovanja prema porodici mog prijatelja Olivera i velikoj tragediji koja im se desila, do ponedeljka, to jest sedam dana od njegovog ubistva, neću ni na jedan način u javnosti govoriti o beogradskim izborima“. Slično je i sa drugim strankama koje su predale svoje liste i od kojih se očekuje da su na terenu, organizuju događaje, tribine, razgovaraju sa građanima o lokalnim i komunalnim temama, lepe plakate. To ovih dana ili ne čine ili se suzdržavaju od toga svesni da je tema Ivanovićevog ubistva jača od bilo koje druge.

Sociolog Srećko Mihailović za Danas kaže da je etičko pitanje da li u ovakvim okolnostima vredi i ima li smisla pričati priču o izborima i programima, te da zato treba imati razumevanja za ovaj zastoj u kampanji.

– Za pojedine stranke, odnosno SNS, pitanje je da li je njihova kampanja ikad i stala, jer su oni uvek u borbi za glasače, njihovo čuvanje i pridobijanje novih. Opozicija je na neodgovarajući način ušla u sve ovo, opterećena međusobnim trvenjima i bez vidljivog rešenja. Za njih je ovaj sticaj okolnosti bio pogubniji nego za one koji se posredno okorišćuju o ovoj situaciji. Takođe, opozicija i nema uslova za dugu kampanju zbog nepostojanja resursa. Toga je vlast svesna i zato je do besvesti produžavala to pretkampanjsko stanje, znajući da na tome samo ona dobija – kaže Mihailović.

Zatišje u kampanji, bar u onom njenom delu koji se odnosi na terenski rad i lansiranje komunalnih tema i rešenja, može se pretpostaviti odgovara onim strankama koje još uvek nisu sakupile potpise, predale i oformile svoje liste.

Sanda Rašković Ivić: Biće protesta

Posle četrdeset dana od ubistva Oliver Ivanovića grupa aktivista predvođena Sandom Rašković Ivić, potpredsednicom Narodne stranke, organizovaće protestni skup na Andrićevom vencu. Oni će lepiti plakate na kojima su fotografije Zvonka Veselinovića, Milana Radojičića i Zorana Milojevića. Na plakatima će pisati „Ili oni ili mi“. Ovu informaciju je u izjavi za komentarpress.net potvrdila Sanda Rašković Ivić. Ona kaže da će na tom plakatu biti ljudi bliski Vladi Srbije i njenom predsedniku Vučiću koji se prečesto ponašaju i drže kao da su oni vlast. Ili mafija ili mi – to je naša poruka građanima Srbije. Dok su oni na slobodi, Srbija neće biti slobodna, zaključuje Rašković Ivić. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari