Američka kongresmenka u pismu Blinkenu: Šta će SAD uraditi da zaštiti Srbe na Kosovu? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Kongresmenka iz redova republikanaca Klaudija Teni poslala je pismo američkom državnom sekretaru Entoni Blinkenu kako bi saznala koje će akcije SAD preduzeti kako bi prava Srba na KiM bila zaštićena.

Kongresmenka Teni je u objavi na mreži X napisala da akcije Aljbina Kurtija ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, prenosi RTS.

„Uprkos oštrim kritikama Stejt departmenta Kurtijevi postupci se nisu promenili. Poslala sam pismo Blinkenu u kojem tražim da saznam koje akcije će SAD preduzeti da osiguraju da prava etničkih Srba na Kosovu budu zaštićena i da Kurti bude pozvan na odgovornost“, napisala je Teni.

Kongresmenka je u pismu navela da je duboko zabrinuta zbog kontinuiranog maltretiranja Srba na KiM i izostanka akcije administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

„Uz poštovanje, tražim informaciju o tome šta će Stejt department preduzeti da bi obezbedio poštovanje prava Srba na Kosovu ako premijer Kurti nastavi da se razmeće međunarodnim normama i suštinom Ohridskog sporazuma“, navela je Teni u pismu.

Dodala je da je Priština u poslednjih dana preduzela jednostrane akcije protiv srpske manjine na KIM, ugrožavajući mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„Kako je istaknuto u saopštenju ambasade SAD u Prištini, kosovska policija je 30. avgusta sprovela akciju protiv institucija u područjima sa značajnim srpskim stanovništvom koje Srbija podržava bez međunarodne koordinacije“, navela je Teni u pismu.

Dodala je da se takvom akcijom ne ignoriše samo tekući dijalog uz posredovanje EU, već se ugrožava mir i stabilnost u regionu, sigurnost vojnika KFOR-a i građana.

„Iako cenim oštar jezik u izjavi, uključujući i napomenu da ovi postupci ‘podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera’, ove izjave ne izgledaju kao da imaju značajan uticaj na postupke premijera Kurtija“, navela je Teni u pismu.

Ocenila je da su Kurtijeve podstrekačke radnje zasnovane na godinama provokativnih akcija premijera Kurtija. Teni je podsetila da je u septembru 2023. godine poslala pismo Kurtiju u kojem ga je pozvala da deeskalira tenzije i počne da radi na implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. kao odgovor na krizu koja uključuje nasilno postavljanje gradonačelnika, uprkos nedostatku učešća lokalnog stanovništva.

„Verujem da je vreme da se razmisli o primeni većeg pritiska na Kurtijev režim, uključujući razmatranje konkretnih kaznenih mera ako se ovakvo ponašanje nastavi. Pored toga, KFOR bi trebalo da intenzivira napore da zaštiti srpsku manjinu u skladu sa svojim mandatom“, navela je Teni.

Ocenila je da KFOR mora da zauzme proaktivniji stav povećanjem patrola i sprečavanjem teško naoružanih snaga kosovske specijalne policije da zastrašuju nenaoružane civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari