Teodorović o štednji: Zavrtao bih sijalice ako se Brnabić i Nikolić isele iz vila 1Foto: Miroslav Dragojevic

Bio bih spreman da zavrnem sijalice i pomognem u štednji ali pod uslovom da se promoterka te ideje Ana Brnabić iseli iz vile. Ne razumem zašto bi građani plaćali tako skupu vilu, struju i komunalije. Drugi uslov je da se iseli iz vile i bivši predsednik Tomislav Nikolić. Mora se dati lični primer, pre nego što se pozovu građani na štednju, rekao je akademik Dušan Teodorović komentarišući reči premijerke Brnabić o energetskoj efikasnosti.

Brnabić je između ostalog rekla da je dok je živela u Velikoj Britaniji odvratla sijalice sa lustera kako bi uštedela struju.

Teodorović je u prelistavanju štampe jutros na televiziji N1 naveo da vlast mora da kaže da je kao nesposobna postavila Milorada Grčića na čelo najznačajnije firme EPS i dala mu 30.000 zapslenih.

– Sada smo u farsi da ministarka Mihajlović podnosi prijavu protiv Grčića u kojoj se navodi da je oštetio Srbiju za bar 500 miliona evra, a ćutala je kada je postavljen. Umesto da oni podnesu ostavke, dolazi do zamene teza i još smo mi krivi da smo rasipnici da smo u maloj devojačkoj sobici zaboravili sijalicu – naveo je Teodorović.

Upitan gde smo dana i znamo li da li će poskupeti struja, hoće li Srbniaj uvesti ili ne sankcije Rusiji, idemo li ka EU ili Rusiji, kada će vlada, odgovara da smo za takvu situaciju u kojoj se sve to ne zna krivi i mi jer smo pristali na sve to.

– Prestajem da krivim samo Aleksandra Vučića. Znam da su manipulisali na svim izborima za deset godina, ali neki građani glasaju za njih. Tragično je kada se država zaduži i podeli po sto evra građanstvu, deo građanstva se primiri i glasa za Vučića. Mi smo svi krivi što smo u ovoj situaciji – opisao je on.

Na pitanje da li je Vučić spreman na zaokret ka Zapadu, odgovara da bi taj zaokret morali da naprave oni koji su bili generalni sekretari Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, a to su Ivica Dačić i Vučić, te da nije siguran da oni to mogu samo i da im je potreban pritisak.

– Da ja odlučujem, ja bih pritiskao Vučića lično, ne Srbiju i građane. On je slaba ličnost. On bi za dva dana promenio priču. Nije pritisak ako vam neko kaže imate dva puta, jedan put razvijenog sveta. I vi kako mala zemlja imate priluku da se tu priljučite. I imate drugi put a to je da ostanete partneri Lukašenka i Putina čiji kartosnki portret nosimo po ulici – objasnio je Teodorović.

Za njega postiji jedan puta a to je put evroatlanskih integracija. I zato kako kaže treba uraditi sve da bi se priključili EU, NATO, napraviti istorijski sporazum sa Kosovom, demokratizovati zemlju i ne krasti na izborima. To, kako kaže, donosi dobrobit zemlji.

Na pitanje zna li Vučić šta će odlučliti pa čeka pravi trenutak, akademok navodi da njemu odgovara neizvesna situacija u kojoj je on glavni glumac koji stvara i rešava probleme.

– Ako bi mu bilo sigurno da može doživotno biti na vlasti mi bi sutra ušli u sve unije – smatra Teodorović.

On insistira da se treba viditi i moralom i empatijom i takve poruke slati deci, budući da je više miliona ljudi isterano iz svojih domova u Ukrajini.

Upitan kako bi reagovala proruska javnost koja je ojačala kada bi Srbiaj odabrala zapad, kaže da se deset godina ovaj narod truje na Pinka i preko tabloida te da je uveren da ruska obaveštajana služba radi kao i da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu doživljava kao špijunski.- Vučić mora konačno da razume da je njegovoj šizofrenoj spoljnoj politici došao kraj. Ne može da se igra i kaže naš put je EU, a braća su na, Si Đi Ping i Putin. Kompliment je da američki ambasador Kristofer Hil kaže da Srbiju doživljava kao evropsku zemlju, jer mi jesmo evropska nacija – kaže Teodorović.

I ukazuje da ne treba zamenariti Hilovu izjavu da je Amerika spremna da Srbiji pomogne u diverzifikaciji energenata.

On samtra da Vučić nije dorastao funkcji koju obavlja.

– Moramo da donesemo odluke za narednih 50 godina. Da li on ima snage ne znam. Žalosno je što je što jedan čovek odlučuje – zaključuje Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari