Tepić: Izvinjenje Vučića Nemačkoj došlo prekasno, Gašić naneo ogromnu štetu Srbiji 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je danas da je „došlo prekasno“ izvinjenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj, zbog izjave ministra policije Srbije Bratislava Gašića o ubistvu Olivera Ivananovića.

Ona je za televiziju Nova S rekla da je to izvinjenje došlo prekasno, jer je, kako je kazala, učinjena ogromna šteta, „ne njegovoj (Vučićevoj) vlasti, ne Gašiću, nego državi i građanima Srbije u čije ime je Gašić kao ministar to govorio“, prenela je SSP.

Vučić je ranije danas poručio da je dužan Nemcima izvinjenje, jer je Srbija od njihovih službi dobila uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju podatke u vezi sa ubistvom  Ivanovića.

Gašić, ministar unutršnjih poslova, u Skupštini Srbije 21. juna, odgovarajući na poslaničko pitanje, kazao je da Nemačka skriva Ivanovićevog ubicu, ali je kasnije rekao da nije tako mislio.

Potpredseca SSP, koja je i poslanica Skupštine Srbije, kazala je da Gašić nije rekao to usput i podsetila da je on to pričao na sednici parlamenta.

Navela je da je opozicija tada, iz dana u dan govorila da je slagao, te da je, kako je navela, tražila odmah da se izvini.

„Ako ministar toliko osetljivog ministarstva slaže u vezi države Nemačke i to za jedno od najtežih krivičnih dela, za ubistvo Ivanovića za koje i dan danas nemamo više detalja nego što smo imali nekoliko dana nakon ubistva, pa šta onda laže građane Srbije“, navela je Tepić.

Ocenila je da nije dovoljno da se samo Vučić izvini, te dodala da je sada Gašić direktno uhvaćen u laži.

Potpredsednica SSP je rekla da su spremni za izbore, ali da traže da oni budu fer i pošteni.

Navela je da godinama unazad ODHIR daje vrlo jasne i precizne primere kršenja izbornog prava i daje preporuke kako da se to spreči.

Prema njenim rečima, dva ključna zahteva opozicije su oslobađanje Radio televizije Srbije (RTS) i prestanak pritiska na birače u javnom sektoru.

„To ponekad ljudi iz EU ne razumeju jer je kod nas i dalje država najveći poslodavac i to Srpska napredna stranka besomučno korisiti putem ucenae, pritisaka, obećenja“, kazala je ona.

Navela je da se RTS ponaša kao da opozicija, ili bilo koji kritičar vlasti, ne postoji.

„Ne pamtim da smo imali otvorenu debatu na RTS-u ostanju u obrazovanju o bezbednosti učenika, a škola počinje za devet dana“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari