Tepić: Koji je to javni interes da se finansiraju najmonstruozniji tabloidi, Alo, Kurir, Srpski telegraf, Večernje novosti? 1Marinika Tepić/ Foto SSP

Poslanici Skupštine Srbije na početku zasedanja pitali su gde je Olivera Zekić, zašto nije podneta krivična prijava protiv Uroša Panića, dokle će Telekom da ulaže novac u estradu, ko je dozvolio da se deci iz zatvora u Finskoj obrati Nebojša Pavković i zbog čega je deset miliona para građana uplaćeno tabloidima koji šire mržnju.

Marinika Tepić, poslanica „Ujedinjenih“ pitala je Anu Brnabić koji je to javni interes da se finansiraju najmonsturozniji tabolidi, Alo, Kurir, Srpski telegraf, Večernje novosti i to novcem građana iz opštinskih i gradskih budžeta.

„I to upravo nakon dve nezampaćene tragedije koje su zadesile Srbiju u ‘Ribnikaru’ i selima oko Mladednovca. i to upravo dok traju protesti ‘Srbija protiv nasilja’ tokom kojih građani traže ukidanje ovih tabloida. A upravo ovih nedelja ste opredelili milione za ove vaše tabloide. Vaša vlast je u samo u poslednjih nekoliko nedelja opredelila više od deset miliona za ove vaše tabloide, u samo pet gradova za sada za koje smo uspeli da nađemo podatke. Verovatno ih ima mnogo više“, rekla je Tepićeva.

Pitala je koliko treba neko da bude zadojen mržnjom prema svemu što nije SNS pa da ovako nešto učini dok još ječi trauma u Srbiji.

„Ne samo da se daje novac tabloida, već se daje novac građana Srbije za finasiranje mržnje, zla, golotinje, nasilja, prostakluka, krvi u ovim tabloidima. Ima li išta bizarnije od toga da to radite upravo sada? Da li na ovaj način nagrađujete sve vaše tabloide za sve jezive naslove protiv kritičara vlasti, umetnika, glumaca, javnih ličnosti koji su se usudili da misle svojom glavom. Objasnite nam, gospođo Brnabić, šta je to zadatak tabloida, Alo, Informer, Srpski telegraf, Novosti, Kurira… Da vlast izdvaja najmanje deset miliona za njihovo finansiranje iz javnog budžeta? Šta je njihov posao u 2023. godine za te pare“, navela je šefica poslaničke grupe Ujedinjeni.

Jelena Jerinić, poslanica Zeleno levog kluba NDBG upitala je i zašto se ne pojavljuje predsednica Saveta REM, Olivera Zekić.

„Gde je Olivera Zekić? Možda koristi stari godišnji odmor. Inače je teško objansiti zašto se ona, učesnica žustrih rasprava u javnosti, nije obratila od 10. maja.

Radmila Vasić iz pokreta „Dveri“ upitala je koliko je Srba od početka godine uhapšeno na severu KiM i zatražila je između ostalog da Skupština hitno pošalje svoje predstavnike, koji bi posetili uhapšene Srbe uz asistenciju KFOR.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno-Moramo pitao je da li se poslanici sećaju Uroša Panića, kumića predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je onaj momak koji je divljao Lamborginijem i vređao policajce. Za taj automobil prosečnom radniku u Srbije je potrebno 45 godina da ga priušti. Policija je slagala da su podnete prijave protiv Panića. Evo ga dokaz: 20. aprila, 2023. godine pitao sam ministra Gašića šta je sa krivičnom prijavom koju smo mi podneli protiv Uroša Panića, dobio sam odgovor, nakon što su prethodno uhapsili automobil, umesto Panića… Vlasnik je navodno ForS-Renta a car, gde je čovek potvrdio da je on vozio, neki Ž.M., 11. aprila vozilo koje je napravilo sve ove prekršaje. Pitanje za Prekršajni sud, pored dokaza, zašto nije podneta krivična prijava za lažno svedočenje. Cela Srbija je mogla da gleda uživo ovo divljanje bahatog vozača Uroša Panića kako se sprda sa beogradskom policijom. A beogradska policija uhapsila auto, a onda verovatno izmamila priznanje od drugog čoveka“, objasnio je Miketić.

Podsetio je da je protiv Panića dva puta vođen postupak zbog vređanja policajaca , da će im skinuti uniforme, a u jednom slučaju da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„CINS je otkrio da u ovom trenutku nema saobraćajni prekršaji Uroša Panića. Postavljam pitanje ministru Gašiću zašto je slagao građane Srbije“, upitao je Miketić.

A Nebojša Novaković, poslanik Demokratske stranke, pitao je Ministarstvo prosvete da li je postupilo povodom slučaja u školi „Đura Jakšić“ u Kaću.

„Radi se osnovnoj školi u kojoj je organizovan javni čas i učenicima, odnosno deci, se putem video linka iz Finske obratio čovek koji je osuđen za ratne zločine Nebojša Pavković. On se smatra odgovornim za deprotacije, ubistva, progon, zločine protiv čovečnosti. Kako se to ne može podvesti pod obrazovnu, edukativno ili vaspitnu delatnost, tražim od Ministarstva prosvete da objasni pod kojim uslovima je organizator skupa procenio da je korisno da se ovakav čovek obrati deci“, pitao je Novaković i podsetio da je ministar Nikola Selaković veličao Vladimira Lazarevića, a da se na skupovima pojavljivao i Šljivančanin.

„Resocijalizacija nije isto što i afirmacija“, poručio je Novaković, a poslanik Narodne stranke, Đorđe Stanković, pitao je na sednici parlamenta da li moguće da Telekom Srbije nema ništa pametnije nego finansiranje albuma estradnih zvezda.

„Očigledno Telekom daje novac kako stigne i gde god stigne. Mi smo svedoci da je jedna novokomponovana estradna zvezda izdala album, Milica Pavlović. Moram da priznam da se ona, za razliku od Ace Lukasa, Jelene Karleuše, javno pohvalila da joj je Telekom finansirao album. Da li je moguće da Telekom nema ništa pametnije nego finansiranje albuma estradnih zvezda. Da li je moguće da ne možete da uložite u rekonstrukciju, ja sam već pominjao porodilište u Nišu… Ja znam da ove stvari nisu povezane, ali mislim da postoji pametniji način da se uloži novac, a ne u Milice Pavlović, Karleuše i ostale“, naveo je Stanković.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu koja je započela sredinom prošlog meseca ,a povodom dva masakra koja su se dogodila u osnvnoj školi Vladislav Ribnikar i u selima oko Mladenovca. Na dnevnom redu je smena ministra policije Bratislava Gašića.

Na kraju prošlonedeljnog zasedanja premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da sistem u slučaju dečaka K. K. koji je u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu 3. maja hicima iz očevog pištolja ubio devet učenika i radnika obezebeđenja „nije zakazao“, i da je u njegovom slučaju nadležni Centar za socijalni rad ima jednu prijavu za nasilje, na koju je adekvatno reagovao. Brnabić je u obraćanju u skupštini Srbije rekla da „nije da sistem nikada nije zakazao“, ali da „u ovom slučaju nije zakazao“.

Poslanici su na kraju prošlonedeljnog zasedanja usvojili i predlog vlade da se po hitnom postupku razreši ministar privrede Rade Basta, kao i da se taj predlog nađe kao tačka dnevnog reda na narednoj sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari