Tepić: Ne postoji prepreka da se održi sednica o litijumu 1foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da predsednica Skupštine Ana Brnabić ne razume razliku između zasedanja i saziva, a da „apsolutno ne postoji prepreka“ da se održi sednica o litijumu u punom kapacitetu.

Kako prenosi portal N1, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić iznela je na početku današnje sednice optužbu na račun poslanika opozicije da odugovlače i da ne žele da se završi sednica o rebalansu budžeta, a sa druge strane, tražili su još dve sednice.

„Tražili ste sednicu o litijumu i podneli zahtev da se raspravlja vanredno, to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a od 1. oktobra kreće redovno. A onda ste 146 amandmana podneli na ove zakone, koristite svako pravo za repliku i povredu Poslovnika otežete sednicu“, rekla je Brnabić.

Dodala je da, na sve to opozicija traži i sednicu o Kosovu, takođe vanredno i da se moraju dogovoriti šta će uraditi sa ovim amandmanima, kako bi sve stigli.

Redovno zasedanje počinje 1. oktobra, ali po zakonu to ne znači da tog dana mora početi sednica, već da se sednice zakazuju po redovnoj proceduri.

Upitana o 146 amandmana, Marinika Tepić kaže da je bilo sednica i sa po hiljadu amandmana, gde su poslanici vlasti podnosili stotine, stotine, pa čak i hiljade njih, sećajući se 2019. godine i tadašnjeg rebalansa.

„Upravo nam se pred očima dogodilo to da se raspao plan Ane Brnabić i Srpske napredne stranke sa novim message boxom od jutra, rekla bih, gde su ušli u ofanzivu da optužuju opoziciju kako smo mi krivi za odugovlačenje ove sednice, zbog čega se neće moći održati druge sednice sazvane po zahtevu poslanika, dakle jedne trećine poslanika. To je laž. I Ana Brnabić, osim što je uhvaćena vrlo brzo u laži, očigledno joj kolege nisu dobro objasnile proceduru i rekla bih da je to onda postoji nesporazum među njima. Ana Brnabić ne razume razliku između zasedanja i saziva. Zasedanje redovno, koje treba da počne 1. oktobra, je period od tri meseca i sve to zajedno se zove redovno zasedanje, jesenje, kao i prolećno, od 1. marta. Saziv je sednica, znači to je razlika. Kada krene redovno zasedanje, to ne znači da 1. oktobra mora da bude sednica, da bi se nešto pre toga započeto prekinulo“.

Kako je rekla, Brnabićeva je tada pitala Srđana Smiljanića, generalnog sekretara Narodne skupštine, da li je to tačno i on je rekao da jeste.

„Oni su 11. još mogli da zakažu sednicu, rebalans uopšte nije bio u proceduri još nedelju dana nakon toga. Dakle, ta bi se sednica već završila i pre ulaska rebalansa u proceduru, to nisu hteli da urade. Kada smo ušli u kolegijum da pričamo o rasporedu, smatrali su da je rebalans bitan, mi smo rekli okej, nek bude posle toga sednica o litijumu, potpuno znajući kako zvuči Poslovnik, ali očigledno oni nisu znali“, navela je.

Oni su (vladajuća koalicija), kako podseća Tepićeva, sazivali sednice i nedeljom. „Ništa njima nije strano kada je njima potrebno. Oni moraju da je zakažu, ne postoji način da je ne zakažu, najkasnije za ponedeljak ovu sednicu. Ovde je pitanje da li će pokušati zloupotrebom da je prekinu 1. oktobra i da je svedu samo na jedan dan rasprave, što je suprotno Poslovniku. Jer ona, ako je zakazana, ona traje bez obzira što je počinje redovno zasedanje, jer ne mora sednica naredna da počne 1. oktobra. To se završi, pa ide sledeća… Apsolutno ne postoji prepreka da se održi u punom kapacitetu“, dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari