Republička vlada još nije odgovorila na prošlonedeljni poziv Vlade Vojvodine na zajedničku sednicu dve vlade, rečeno je Danasu u Vladi Vojvodine. Potpredsednici Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić juče nisu odgovorili Danasu na pitanje da li zajednička sednica treba da bude održana.

Na osnovu odnosa SNS, vladajuće stranke u Republici, i DS, vladajuće stranke u Vojvodini, može se zaključiti da zasad teško može da dođe do neometane saradnje i zajedničke sednice na kojoj bi se razgovaralo o realizaciji onoga što su interesi građana, a na čemu obe stranke insistiraju.

Pokrajinska vlada je prošle nedelje ponovila poziv Vladi Srbije za održavanje zajedničke sednice na kojoj bi trebalo da se razmatraju pitanja koja opterećuju rad Pokrajinske vlade. Kako je Vlada Vojvodine, koju vodi Bojan Pajtić, saopštila, na dnevnom redu bi se, između ostalog, našlo i pitanje finansiranja Pokrajine i, osim zakona o finansiranju, bilo bi reči o fiskalnoj strategiji, izmenama Zakona o prenosu nadležnosti, pitanju modela programskog budžeta, Razvojnom fondu Vojvodine, kojem su osnivači i APV i Republika Srbija, o Agenciji za osiguranje depozita, izgradnji tunela kroz Frušku goru, izgradnji „Žeželjevog“ mosta i drugim gorućim pitanjima u različitim oblastima, za čije rešavanje je neophodan zajednički rad i saradnja. Ovaj poziv je upućen tri nedelje posle prve inicijative na koju takođe nije bilo odgovora.

Potpredsednik SNS Igor Mirović za Danas kaže da iz ugla SNS kao opozicije u Skupštini Vojvodine taj sastanak teško da bi bio korak u pravcu normalizacije odnosa dveju vlada a zarad interesa građana.

Teško bi taj sastanak bio korak unapred ako Pokrajinska vlada ostane na poziciji da sve što čini čini iz dvostrukog ugla. Premijer Pokrajine pre podne kritikuje sve što republička vlada radi, a po podne traži saradnju. O tome da li će do sastanka doći morate da pitate ministre u Vladi. Moguće da oni na situaciju gledaju iz šire perspektive – zaključuje Mirović.

Rat saopštenjima povodom Novakovića

Pokrajinski odbor DS ocenio je u otvorenom pismu premijeru Aleksandru Vučiću da je funkcioner te stranke Borislav Novaković nevin, kao i ljudi koji su u petak uhapšeni zajedno sa njim. Novosadski odbor poručio je da političke stranke nisu ni pozvane ni kvalifikovane da se bave temama ko treba, a ko ne treba da bude uhapšen u Srbiji, jer to je posao istražnih organa koji veoma dobro i profesionalno rade svoj posao. Reagovao je SPO, koji je saopštio da ne čude laži i izmišljotine koje su demokrate navele u pismu premijeru „pokušavajući da sebe operu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari