"Teško je, ali očekivali smo napade i gnusne laži": Kako se porodica Cicvarić iz Užica našla na meti režima 1Foto: Nenad Kovačević

Ko god se usudi da javno kritikuje aktuelni režim izazvaće bes i salvu uvreda funkcionera države i vladajuće SNS. Najnoviji primer za to je Pavle Cicvarić, Užičanin i student druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je, zajedno sa svojom porodicom, napadima izložen samo zato što je govorio na nedavnom protestu „Srbija protiv nasilja“.

Na Pavla i njegovu porodicu, u poznatom naprednjačkom maniru, najpre se obrušio Đorđe Dabić, naprednjak iz Čajetine i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Potom je sa napadima, tokom poslednje sednice Narodne skupštine, nastavio i čelnik tog Ministarstva Aleksandar Martinović, kada je javno iznosio privatne podate o Pavlovom ocu, ali i njegovim poslovima koji su u skladu sa zakonima.

„Pavle je odrastao čovek i sam donosi odluke, a mi ga podržavamo u svemu ovome što radi. On se prvi put suočio sa targetiranjem i razapinjanjem od strane vlasti, što smo mi doživljavali pre dvadesetak i više godina“, kažu za Danas Pavlovi roditelji Jelena Žunić Cicvarić i Radovan Cicvarić.

Jelena, koja je direktorka programa u Užičkom centru za prava deteta, kaže da je njen sin „hrabar mladić i da ga je porodica osnaživala da iskaže stavove i mišljenje“.

„Upravo je u tom duhu i govorio na protestu. Pokušao je da okupi i animira studente. Mi smo, kao roditelji, beskrajno ponosni na njega i na to što se mladost Srbije probudila, što su reagovali studenti i srednjoškolci“.

„Naravno, teško nam je zbog svega kroz šta trenutno prolazi, ali svesni smo smo da je to nužno“.

"Teško je, ali očekivali smo napade i gnusne laži": Kako se porodica Cicvarić iz Užica našla na meti režima 2
Foto: N. Kovačević

„Veoma je važna“, ističe, „poruka studenata – napad na jednog od nas je napad na sve nas, i da Pavle nije sam, jer ima podršku okruženja i, prvenstveno, svoje porodice.“

„Duboko verujem u to da će studenti, njihovi prijateli, roditelji i sugrađani reagovati i biti im podrška i na taj način ih štititi“.

„Želimo da ne odustane od svojih ideala, zato što smo i mi devedestih i 2000. godine išli tim stopama. Borili smo se i žao nam je što nismo uspeli da tu borbu završimo, da ova zemlja bude bolja i da se u njoj ne bude na stubi srama zbog javno saopštenog mišljenja“, poručuje Jelena Žunić Cicvarić.

Njegov otac, direktor Užičkog centra za prava deteta, dodaje da je Pavlu i celoj porodici veoma teško“, ali da su napadi vlasti očekivani“.

„Pavle se“, dodaje, „ipak, dobro nosi sa svim tim i svestan je svojih postupaka, a i očekivao da će se tako nešto desiti“.

"Teško je, ali očekivali smo napade i gnusne laži": Kako se porodica Cicvarić iz Užica našla na meti režima 3
Foto: N. Kovačevć

O situaciji u kojoj se našla porodica Cicvarić kaže da „nimalo nije prijatna“.

„Tek kada se nađete u takvoj situaciji, onda razumete ljude koji imaju takvo iskustvo. Nažalost, živimo u zemljii u kojoj vlast iz dana u dan, već godinama, na najstrašnije načine targetira ljude, bez obzira na to što oni rade za dobrobit svih“, ocenjuje otac užičkog studenta.

Njegov sin, ističe, „nije član nijedne političke stranke i, zajedno sa ostalim studentima, pridužio se neformalnom pokretu Studenti protiv nasilja, jer su mladi shvatili da Srbija ne izgleda onako kako oni žele i žele da je menjaju“.

„Ne mogu da razumem takve reakcije vlasti na osobu koja nema veliku političku težinu i jedino moguće objašnjenje za to je da je vladajuća struktura u potpunom haosu i rasulu“, ističe naš sagovornik i ocenjue da targetiranjima vlast pokušava da ućutka građane i da ih zastraši.

„Sat i po je ministar Martinović, u Narodnoj skupštini, govorio gnusne laži o našoj prodici i to ćemo, verovatno, rešavati u sudskom postupku“, najavljuje otac Pavla Cicvarića.

"Teško je, ali očekivali smo napade i gnusne laži": Kako se porodica Cicvarić iz Užica našla na meti režima 4
Foto: N. Kovačević

Inače, Užičani su u četrtak veče, tokom protesta „Užice protiv nasilja iskazali podršku Pavlu Cicvariću i njegovoj porodici, a njegovi roditelji su predvodili protestnu kolonu koja je blokirala saobraćaj u centru grada.

Ćutanjem se neće izbeći napadi vlasti

„Možda ljudi misle da će ćutanjem izbeći napade predstavnika vlasti. Ali, u jednom trenutku, svako od nas naći će se na liniji njihovih interesa. Bilo da je to vaše mišljenje, vaša kuća, vaš posao, vaša kola – biće targetirani i bolje je krenuti u susret tom trenutku, nego od njega bežati“, poručuje Radovan Cicvarić i dodaje da je i on bio učesnik užičkih protesta devedesetih godina i 2000 godine.

Poruka roditeljima

„Kao majka“, dodaje Jelena Žunić Cicvarić, „poručujem drugim majkama i očevima da ohrabruju svoje sinove i kćeri da ne budu klimoglavci i poslušnici, već da javno iskazuju svoje mišljenje“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari