Ni jedna od zemalja bivše Jugoslavije nije se još eksplicitno izjasnila kakav će stav zauzeti na Generalnoj skupštini UN povodom inicijative Beograda da Međunarodni sud pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Ta inicijtiva uvrštena je u dnevni red 63. zasedanja Generalne skupštine UN koje se održava u Njujorku.

Makedonski premijer Nikola Gruevski juče nije želeo da precizira kakav će biti stav Skoplja tim povodom, rekavši samo da makedonska vlada „za sada nema ništa novo da saopšti o priznavanju Kosova“. U makedonskoj javnosti prošle nedelje spekulisalo se da će Skoplje uskoro priznati Kosovo i da zbog toga šef diplomatije Antonio Milošoski ne putuje u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN.

Milošoski je ipak otputovao u Njujork, a Gruevski je na pitanje hoće li Skoplje priznati Kosovo preksinoć rekao da „vlada pažljivo prati taj proces“ i da postupa „saglasno državnim interesima u komunikaciji sa partnerima u NATO i EU“.

O stavu prema inicijativi Beograda nije se još izjasnio ni crnogorski državni vrh. Crnogorski mediji su prošle nedelje objavili da će odluka o tome da li će Podgorica priznati Kosovo zavisiti od odluke UN da li će prihvatiti zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.

Crnogorska opozicija pozvala je predsednika Filipa Vujanovića da u Njujorku podrži zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Vladajući DPS saopštio je da će se Podgorica prema statusu Kosova odrediti na osnovu procene državnih interesa koji su, pre svega, vezani za članstvo u EU i NATO.

Predsedništvo BiH nije usvojilo platformu za učešće delegacije BiH na zasedanju Generalne skupštine UN jer nije imalo jedinstven stav o tome da se na dnevni red zasedanja Skupštine uvrsti zahtev Srbije o Kosovu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je da će u raspravi o inicijativi Srbije u Njujorku Hrvatska slediti politiku Evropske unije i NATO. „Mi više nismo nesvrstani… mi smo danas na pragu NATO, želimo u EU. Prema tome bićemo deo politike EU i NATO i u tom slučaju“ rekao je Sanader pred polazak za Njujork.

U Sloveniji koja je, pored Hrvatske jedina bivša jugoslovenska republika koja je priznala nezavisnost Kosova, najavljeno je samo da će predsednik Slovenije Danilo Tirk u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati i o situaciji na Kosovu.

U Njujork je otputovala i visoka kosovska delegacija koja je najavila da će tokom zasedanja Generalne skupštine UN, na kojem ne učestvuje jer Kosovo nije članica UN, lobirati protiv inicijative Srbije da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašenja nezavisnosti Kosova.

RADMANOVIĆ: Silajdžićev govor nije stav BiH

Član Predsedništva BiH iz RS, Nebojša Radmanović rekao je da „zbog činjenice da delegacija BiH nema platfomu za učešće na Generalnoj skupštini UN, predsedavajući Predsedništva Haris Silajdžić  će održati govor koji ne predstavlja stav Predsedništva BIH“. Silajdžić je na sednici tog tela glasao protiv predloga odluke da BiH na Generalnoj skupštini UN podrži zahtev Srbije za savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legitimnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Za takav predlog glasao je Radmanović, dok je treći član Predsedništva BiH Željko Komšić bio suzdržan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari