Ko je Tihomir Perić iz Ruske stranke, vlasnik "zlatnog mandata" za podršku SNS-u? 1Tihomir Perić: Foto N1 printscreen

Stigao je glavni gospodin! Zagrli ga i ne puštaj, da ne pobegne!, govorili su okupljeni Dragoslavu Pavloviću, kandidatu za gradonačenika koalicije oko Srpske napredne stranke, koji je u tom trenutku prigrlio Tihomira Perića, „glavnog“ gosta i nosioca liste Ruske stranke, pristiglog na svečano „proglašenje pobede“ naprednjaka na lokalnim izborima u Nišu.

Nakon šampanjca i trubača u sedištu SNS, Perić je kazao da za podršku Ruske stranke naprednjačkoj listi „niti je nešto tražio, niti su mu nudili“, te da nije imao dilemu kome da se prikloni, jer „ceo život pripada nacionalnoj opciji“, a Pavlovića „dugo zna i poštuje“. Na molbu novinara da im se obrati na ruskom jeziku odgovorio je da je on „Srbin, nije Rus“, ali je „rusofil i voli Rusiju“.

Uprkos opštoj svečarskoj atmosferi, neko je primetio da „glavni gospodin“ i nije posebno raspoložen, već „izgleda kao da je otet“.

Gradska izborna komisija je neposredno pred ovu proslavu saopštila da i koalicija oko naprednjaka i opozicija (GG Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Ujedinjeni- Nada za Niš i Kreni- promeni) imaju po 30 odborničkih mandata. Prema ovoj odluci GIK, Ruska stranka je osvojila jedan odbornički mandat, zahvaljujući kome bi naprednjaci mogli da obezbede većinu u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika, i formiraju gradsku vlast.

Ko je Tihomir Perić iz Ruske stranke, vlasnik "zlatnog mandata" za podršku SNS-u? 2
Printscreen/ Youtube/ Media i reform centar

Opozicija je optužila Komisiju za izbornu manipulaciju biračkim spiskovima, te najavila da će obarati odluku, jer je, po podacima iz izbornog materijala koje ona poseduje, osvojila 31 mandat, a naprednjaci 29.

Vlasnik „zlatnog“ odborničkog mandata, Perić, poverenik je Ruske stranke za Niš i Nišavski okrug od marta prošle godine. Pre toga, kako je kazao, tri godine nije bio član nijedne političke organizacije, nakon što je 2020. napustio Srpsku radikalnu stranku, u kojoj je proveo 30 godina, često na funkciji predsednika niškog odbora.

Nakon lokalnih izbora 2016. bio je zamenik šefa odborničke grupe SRS u Skupštini grada, da bi godinu dana kasnije postao gradski većnik zadužen za građanska stranka i inspekcijske poslove. Bio je i većnik u gradskim opštinama Medijana i Pantelej.

Agencija za borbu protiv korupcije je 2017. godine zatražila njegovo razrešenje sa funkcije većnika u Panteleju jer od nje nije na vreme tražio saglasnost da je obavlja paralelno sa funkcijom odbornika u Skupštini grada. Perić se žalio, ocenjujući da su propisi „nelogični“.

Na sajtu grada Niša bilo je objavljeno da je po zanimanju „energetičar“. Rođen je 1963. godine u Skoplju, a od osme godine živi u Nišu. Otac je četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari