"To je nerešiva enigma": Da li izmene Zakona o biračkom spisku mogu eliminisati birače na lažnim "nultim" adresama? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje je ove sedmice usvojila Skupština Srbije neće rešiti problem velikog broja birača koji su upisani na nepostojećim adresama sa brojem „nula“, koje po zakonu nisu moguće, kaže Jelena Milošević, narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde (SSP) iz Niša.

Ova stranka i Srbija centar (SRCE) ranije su saopštili da je samo u Nišu, pred lokalne izbore zakazane za 2. jun, na lažnim „nultim“ adresama prijavljeno ukupno 11.563 birača.

Do ovakvih podataka došli su kroz analizu jedinstvenog biračkog spiska koji je objavila Republička izborna komisija, ali od nadležnih institucija kojima su se obratili nisu dobili objašnjenje za takva „prebivališta“.

„Izmene Zakona o biračkom spisku ne rešavaju ovaj problem, koji je veoma ozbiljan- recimo, u Nišu na izbore izlazi oko 110.000 građana, što znači da je broj onih na ’nultim‘ adresama oko 10 odsto. Mi nemamo načina da na terenu proverimo adrese sa brojem ’nula‘ jer one u realnosti ne postoje, a ne mogu da reaguju ni članovi biračkih odbora jer u ličnim kartama birača koji su upisani na tim adresama, naravno, ne stoji broj ‘nula’ već neki drugi. Ovo je bukvalno enigma, i još jedna ilustracija da se krađa ne dešava na biračkim mestima već izvan njih i ne na dan izbora već pre toga“, kaže Milošević za Danas.

"To je nerešiva enigma": Da li izmene Zakona o biračkom spisku mogu eliminisati birače na lažnim "nultim" adresama? 2
Jelena Milošević: Foto Radule Perišić/ATAImages

Prema podacima SSP i SRCE, zasnovanim na uvidu u jedinstveni birački spisak, na teritoriji grada Niša nalazi se 476 lažnih adresa sa brojem „nula“, na kojima je prijavljeno 11.563 birala, što je „izuzetno veliki broj i ukoliko bi te adrese bile stvarne, što one nisu“.

Po Zakonu o registru osnovnih jedinica i Adresnom registru ne postoji mogućnost da je objekat registrovan sa adresom pod brojem ’nula’, što znači da je „stanje biračkog spiska neregularno i da nije po zakonu“.

„Fantomski birači upisani su i na adresi Ulica 7. juli broj 0, a već u prvom komšiluku, na broju 2, nalazi se Gradska kuća u kojoj je kabinet gradonačelnice“, rekli su oni.

Na Trgu kralja Aleksandra broj 0, u centru grada, prijavljeno je deset birača, a u naselju Novo Selo 0, upisano je njih 35.

Skoro svako selo na teritoriji Niša ima „nulte“ adrese, a na njima je „često prijavljeno više fantomskih birača nego što celo selo ima registrovanih realnih birača“.

Tako je na teritoriji niške opštine Pantelej, u selu Gornja Vrežina, na adresama sa brojem „nula“ prijavljeno 546 birača, dok je broj realnih birača u selu svega 365.

U niškoj opštini Palilula, u selu Krušce, na „nultim“ adresama je 406 birača, a broj realnih birača 244.

Narodna poslanica Milošević kaže da su niški Katastar, Policijska uprava, JKP Mediana, Elektrodistribucija i vodovod Naissus na pitanja vezana za niz konkretnih „nultih“ adresa odgovorili da  „nemaju takve adrese“.

Iz PU Niš su poslali odgovor da oni „ne upisuju prebivališta na adrese označene nulom“.

Konkretni odgovori stigli su samo iz niške Objedinjene naplate, koja je navela da neke od „nultih“ adresa „nemaju u bazi“, a da su na nekima „aktivni“ stambeni i poslovni objekti.

 

Danas bez odgovora MUP-a i PU Niš na pitanja o „nultim“ adresama

Danas nije dobio odgovore na pitanja o upisanim građanima na adresama sa brojem „nula“ na teritoriji Niša koje smo uputili MUP-u i niškoj PU.

Ostali smo uskraćeni za odgovor da li je policija proveravala prebivalište oko 11.500 građana u Nišu koji, po tvrdnjama opozicije, žive na adresama sa brojem „nula“, što je protivno pozitivnim zakonskim propisima.

Javnost je ostala i bez odgovora kako je moguće da prebivalište ovolikog broja ljudi bude upisano na „nulte“ adrese.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari