Todorić: Odavali podatke Marjanu Rističeviću 1Foto: Medija centar

Advokatski tim Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) podneo je 6. marta krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv NN lica iz Poreske uprave,

Odnosno poreske policije zbog odavanja službene tajne, izjavio je u petak advokat Vladimir Todorić jer je podatke o finansiranju CIRSD na tviteru objavljivao poslanik Marjan Rističević. Todorić je, na konferenciji za novinare pravnog tima Vuka Jeremića, rekao da je u januaru bilo pet postupaka pretresa organa poreske policije, a podaci koji su prikupljeni tim povodom predstavljaju službenu tajnu, prenosi FoNet. Svaki put je napravljen zapisnik na naše insistiranje, koje su potpisali inspektori Poreske policije i na svakom se legitimisala da postupa po usmenom nalogu određenih lica Ministarstva finansija, pismenim nalozima nije pokriveno to postupanje, objasnio je on. Ti podaci su iscureli preko poslanika Rističevića, koji je eto najavljivao posete Poreske policije, rekao je Todorić. On je dodao da je pre podnošenja krivične prijave održan sastanak sa glavnom inspektorkom Poreske policije Nadom Novosel kojoj je skrenuta pažnja na „curenje“ podatka iz njihove istrage. Ona je rekla, bez pauze, da je potpuno sigurna da to nije došlo iz redova poreske policije, dok je na pitanje da li će biti pokrenut postupak unutrašnje kontrole, rekla da nema namere da se tako nešto radi, rekao je Todorić.

Advokat Vladimir Vučinić rekao je da je na sastanku 22. februara koordinator Poreske policije Dejan Simić rekao da nije otvorena istraga protiv Vuka Jeremića, ali da se prikupljaju podaci u okviru predistražnog postupka. Policija može preduzimati određene radnje i to može da čini samostalno, da prikuplja određenu dokumentaciju, ali je dužna da o tome odmah ili najkasnije u roku od 24 sata obavesti javnog tužioca, objasnio je on. Ako javni tužilac nema takva saznanja postavlja se pitanje po kojoj zakonskoj odredbi i na osnovu kakvih ovlašćenja Poreska policija je preduzela te radnje. Po čijem usmenom nalogu je to učinjeno i na osnovu kojih dokaza su ocenili da postoje osnovi sumnje, upitao je Vučinić, koji je ranije bio sudija Specijalnog suda, i sudio u velikim procesima, između ostalog i Miroslavu Miškoviću. Vučinić je nakon odluke da Miškoviću privremeno vrati pasoš premešten iz Specijalnog suda, a potom je i napustio sudsku funkciju, govoreći o pritiscima koji su na njega vršeni.

Nismo na egzotičnim ostrvima

Nikola Jovanović, portparol izbornog tima Vuka Jeremića, podsetio je da je Jeremić 2013. godine osnovao CIRSD u Srbiji, „ne na egzotičnim ostrvima i Bugarskoj“, kao i da u Srbiji plaća sve poreze. 

Stabilnost je poštovanje zakona

Advokat Božo Prelević rekao je da nije član pravnog tima Jeremića i da se u potpunosti slaže sa premijerom Aleksandrom Vučićem da je za Srbiju najvažnija stabilnost. Stabilnost će se postići poštovanjem institucija, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija koje je Srbija ratifikovala… Srbija će biti stabilna koliko su stabilne njene institucije, a čini mi se da smo 26 godina od onog 9. marta opet na početku, rekao je Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari