Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak u Briselu doneti odluku o tome da li će odblokirati Privremeni trgovinski sporazum između naše zemlje i Evropske unije. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je „očekivanje da će ministri spoljnih poslova EU postići konsenzus i odmrznuti primenu privremenog trgovinskog sporazuma“, a inicijalna kapisla za ovakvu odluku mogla bi da bude i ocena o saradnji s Hagom glavnog tužioca tribunala Serža Bramerca, koji je ovih dana bio u Beogradu.

Jedna od većih prepreka na putu evropskih integracija Srbije zasad je Holandija, a njen otpor mogla bi da „umanji“, prema rečima Vladimira Todorića, stručnjaka za evrointegracije, eventualna podrška BiH našoj zemlji koju bi vlast u Srbiji trebala hitno da zatraži.

– Srbija treba da traži, koliko veću ponedeljak, podršku od vlasti BiH, jer bi nam ona bila od velikog značaja. Nemoguće je da je pitanje Srebrenice značajnije za Holandiju nego za BiH, to vam je kao da se pravite da ste veći katolik od Pape. Kada bi Srbija dobila podršku BiH onda bi uplitanje Holandije izgledalo tragikomično – ističe Todorićza Danas, dodajući da veruje da će Holandija ipak naći „prihvatljiv metod koji ne bi ometao većinsku volju na sastanku Saveta ministara“.

To što je tokom Bramercove posete Beogradu potvrđeno da su otisci prstiju Ratka Mladića „nestali“ iz baze podataka MUP-a, Todorićnapominje, može samo da posluži Holandiji da kaže kako je sve vreme bila u pravu kada je govorila da u Srbiji za vreme Koštuničine vlade nije bilo političke volje da se uhapse ratni zločinci. On kaže da očekuje da će privremeni sporazum uprkos svemu biti deblokiran, a da će se njegovi pravi i veoma pozitivni efekti primetiti tek za godinu ili dve.

– Efekti ovakvog sporazuma biće veći uvoz i jeftinije cene. S druge strane, doći će do porasta trgovinskog deficita, ali će daljim približavanjem EU doći i do većih priliva inostranih investicija koji će kasnije uticati na povećanje izvoza. Naravno tek za godinu, dve osetiće se pravi efekti ovog sporazuma – ocenjuje Todorić.

I dok je srpski premijer Mirko Cvetkovićizjavio je da je veliki optimista i da će Savet ministara Evropske unije odmrznuti prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, SeržBramerc je izrazio „oprezni optimizam“ u pogledu okončanja saradnje hapšenjem preostale dvojice optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića, najavljujući da bi njegov izveštaj o saradnji mogao da bude „neutralan“. Hapšenje Karadžića, Bramerc je krajem jula u Hagu nazvao „velikim dostignućem“ vlasti Srbije i „prekretnicom“ u saradnji.

Holandski ministar Maksim Ferhagen kaže da će Holandija ostati pri stavu da je za deblokiranje privremenog sporazuma, kao korak ka primeni SSP neophodna „puna saradnja“ Srbije sa Tribunalom, odnosno hapšenje i izručenje u Hag generala Ratka Mladića. Holandski zvaničnici podsećaju i da je to ocena samog tužioca Bramerca iz poslednjeg izveštaja Savetu bezbednosti, podnetog u junu ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari