Evropski poslanik odgovara na pitanje Danasa da li će biti izvestilac za Kosovo 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Tomas Vajc, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, za kog su mediji pisali da je potencijalno novi izvestilac EP za Kosovo, kaže za Danas da još nema konačne odluke koja grupa i koji poslanik će preduzeti ovaj važan posao.

Vajc kaže i da je srećan što doprinosi stabilnosti čitavog regiona i dobrosusedskim odnosima.

„Ako dobijem čast da to uradim putem izveštaja o zemlji Kosova, daću sve od sebe da doprinesem nenasilnom, uvažavajućem i prosperitetnom razvoju u regionu uopšte i posebno regionu Srbija/Kosova“, navodi on.

Da bi Tomas Vajc mogao biti novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo pisala je tada prištinska Demokracija.

Evropski poslanik odgovara na pitanje Danasa da li će biti izvestilac za Kosovo 2
Beograd, 30.03.2022. – Konferencija za novinare zeleno-leve koalicije Moramo o podrsci Evropske zelene partije odrzana je danas u Medija centru u Beogradu. Na konferenciji su govorili koopredsednik Evropske zelene partije i poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajs, nosilac izborne liste koalicije Moramo Nebojsa Zelenovic, kandidat koalicije Moramo za gradonacelnika Beograda Dobrica Veselinovic i kandidatkinja za poslanicu u Narodnoj skupstini Srbije Biljana Djordjevic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Portparolka austrijskog evroposlanika Inge Čen rekla je tada da se razgovori o imenovanju izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu nastavljaju, ali nije demantovala niti potvrdila da bi ta funkcija mogla ostati grupi Zelenih.

„Trenutno su u toku razgovori i pregovori, tako da u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo. Nadamo se da ćemo uskoro znati više da li će Zeleni zadržati poziciju izvestioca za Kosovo“, objasnila je.

Celu poslednju deceniju mesto izvestioca za Kosovo u EP popunjavali su Zeleni. Od 2019. do 2024. godine na ovoj funkciji je bila nemačka evroposlanica Viola fon Kramon, a pre nje Austrijanka Ulrike Lunaček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari