Tomas Vajc kandidat za izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajc mogao bi biti novi izvestilac za Kosovo, piše Demokracija.

Portparolka austrijskog evroposlanika Inge Čen rekla je da se razgovori o imenovanju izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu nastavljaju, ali nije demantovala niti potvrdila da bi ta funkcija mogla ostati grupi Zelenih.

„Trenutno su u toku razgovori i pregovori, tako da u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo. Nadamo se da ćemo uskoro znati više da li će Zeleni zadržati poziciju izvestioca za Kosovo“, objasnila je.

Celu poslednju deceniju mesto izvestioca za Kosovo u EP popunjavali su Zeleni. Od 2019. do 2024. godine na ovoj funkciji je bila nemačka evroposlanica Viola fon Kramon, a pre nje Austrijanka Ulrike Lunaček.

Pošto je Vajc osigurao poslanički mandat, ali i zbog činjenice da postoji nepisano pravilo da mesto izvestioca za Kosovo u EP dobija poslanička grupa Zelenih, njegovo ime se pojavilo kao potencijalni kandidat za tu funkciju.

Vajc je tokom proteklog mandata bio veoma aktivan u diskusijama EP o pitanjima vezanim za situaciju u regionu Zapadnog Balkana, pre svega u vezi sa Kosovom i Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari