Toni Bler se na Kosovu sastao sa petoricom imenjaka 1Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Bivši britanski premijer Toni Bler posetio je u ponedeljak Kosovo kako bi obežio 25 godina od povlačenja srpske vojske i policije nakon NATO bombardovanja. Tom prilikom se, u prisustvu kosovske predsednice Vjose Osmani, sastao sa petoro ljudi po imenu Tonibler prenosi N1.

Nije reč o štamparskoj grešci, piše portal Politico i objašnjava da je reč o popularnom imenu na Kosovu gde Blera smatraju herojom borbe za nezavisnost te srpske pokrajine.

Bler je, podseća Politico, jedan od organizatora međunarodne koalicije koja je 1999. godine bombardovala SR Jugoslaviju u nameri da zaustavi akcije Slobodana Miloševića protiv tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Spomenik Toniju Bleru biće danas svečano otkriven u Uroševcu, na bulevaru koji nosi ime nekadašnjeg britanskog premijera.

Bler je već upoznat sa činjenicom da je Tonibler postalo popularno ime na Kosovu, i 2010. se već sastao sa devetoricom dečaka koji se tako zovu.

Taj fenomen je obrađen čak i u pop kulturi. Lik dilera droge poreklom sa Kosova u seriji Gaja Ričija „The Gentlemen“, zove se upravo Tonibler.

Bler je u ponedeljak u Prištini rekao i da je „NATO intervencija pre 25 godina bila ispravna stvar“ i da „stoji uz građane Kosova“, a Aljbin Kurti mu je zahvalio na „nepokolebljivoj podršci“ i „doprinosu oslobođenju Kosova od srpskih osvajača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari