Tramp neće naterati Ruse da priznaju Kosovo

* Miša Gleni: Ne očekujem ništa dobro od novog predsednika SAD * Erki Bahovski: Nepriznavanje Kosova je ugaoni kamen ruske spoljne politike
Stručnjaci za spoljnu politiku o nedavnim tvrdnjama ukrajinskih političara

Ostavite komentar


  1. Hajdemo da okrenemo pa da vidimo hoće li Tram da opozove priznanje R.Kosova u svetlu Putinove izjave da Srbiju više niko ne sme da dira (pa ni u slučaju Srpskog "Bljeska" i "Oluje") a što se tiče Krima to je završena stvar jer svi pa i Tramp znaju da je Krim uvek bio Rusija. Uostalom Rusija je odavno prekršila svoje standarde u vezi sa KiM sa Nagornim Karabahom npr. i nas dovela u situaciju da priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije… Što se tiče Balkana Trampu je dovoljno što je sa NATOM blokirao Jadransko More a Srbija (sa KiM ili bez njega) i BiH imaju još da se krčkaju dal u bosanskom loncu ili svadbarskom kupusu svejedno.

  2. Vaznije je za Kosovo da bude priznata drazava od 5 ostalih clanova EU nego od Rusije…Rusija nam je potrebna samo kad ucestvujemo na sportska takmicenja i tu do sada nije bilo problema. Posledni put kad su Kosovai trebali da se takmice u Evropskom Prvenstvu u Tae Kwon Do Rusi su platili sve troskove za putovanje smestaj i takmicenje samo da bi im omogucili da se Kosovari takmice sa ostalim nacijama… Svaka cast Rusima na gostoprimstvo, to se jos nije dogodilo sa ostalim 113 zemljama koje su Kosovo priznali kao samostalnu drzavu…

  3. "… da je Krim uvek bio Rusija." Krim je, Miodraže, prvo put u svojoj istoriji "postao Rusija" 1783-će. To je 76 godina nakon što je Škotska stupila u Ujedinjeno Kraljevstvo! Toliko o Vašem "uvek".

  4. E pa Milivoje možda su Finska, Letonija i Estonija bile duže u Ruskoj Carevini od Krima ali svi znaju da je Krim dao Ukrajini Nikita Hruščov svojoj ženi Ukrajinki Nini Kukharchuk. Inače po meni Škotska (pozdrav Šonu, alijas Dušku Popovu, Koneriju 007) ima veće pravo za nezavisnost u odnosu na Englesku ili GB od R. Kosova u odnosu na Srbiju. Jednostavno KiM nikada nije bila država pa ni u ustavu od 1974. god.

  5. U svakom slucaju je Krim bio deo Rusije mnogo duze nego sto je Kosovo ikada bilo deo nekakve albanske drzave ili nekava posebna albanska drzava.

  6. @Bedri Doroci

    Smesno i detinjasto. Priznanje Rusije ili Kine je daleko vaznije ne samo od priznanja tih 5 EU clanica nego je bitnije i od ogromne vecine od tih 112 priznanja. Ionako vecinu od tih 112 tih priznanja cine priznanja nekakvih ostrvceta i africkih kolonija. Bez Rusije i Kine nema potpune legalizacije, nema clanstva u UN i bez toga ta vasa "drzava" ostaje ovo sto je i sada: izdrzavani, poluilegalni protektorat cija sudbina zavisi od interesa i od para SAD i nekoliko drzava EU.

  7. "… svi znaju da je Krim dao Ukrajini Nikita Hruščov svojoj ženi…" Mitovi i legende iz Centralnago Komiteta… to uvek sve objasni. Uopšte se ne radi o drugu Nikiti, još manje o njegovoj drugarici Jovanki, nego o ugovoru kojim je se Ruska Federacija obavezala na garantovanje i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, po rasulu Savjatskago Sajuza, a povodom transfera ukrajinskog nuklearnog arsenala Rusiji. I, da, slažem se – savršeno je nebitno koliko je Ukrajina bila u sastavu raznih ruskih država, niti je bitno kojim jezikom tamo govore ni kojem se bogu mole, ni šta čitaju za lektiru – odnose među državama odrežuju isključivo ugovori, ili je po sredi argument sile zaodenut u providne kučine i trice "istorijskih razloga".

  8. "U svakom slucaju je Krim bio deo Rusije mnogo duze nego sto je Kosovo ikada bilo deo nekakve albanske drzave ili nekava posebna albanska drzava." Duže nego što je Srbija država, svakako, ali šta time pokušavate da pokažete?

  9. Prvo zahvaljujem moderatoru što je odobrio polemiku u kojoj svi možemo da dobijemo a nikako izgubimo. A što se tiče "Ugovora" svi znamo da je raspadom SSSR "Ugovorena" ZND ili Zajednica Nezavisnih Država, odnosno labava konfederacija i dok su se sovjetski Baltik brzometno uključio u evroatlanske integracije Ukrajina se uprkos reliktu našeg Otpora i "Obojenim revolucijama" (o Otporu sve najbolje jer sam i sam koliko sam mogao pomagao te mlade i pametne ljude štampajući plakate i flajere u štampariji TMF-a) nije ušla u NATO i EU.

  10. Svima koji kukaju nad nezavisnošću Kosova: da li ste vi svesni da Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno da Sloba i drugari nisu od 1989. pa nadalje sprovodili prvo poptupunu izolaciju Albanaca tamo a od 1998. otvoreni genocid? A i to verovatno ne bi bilo dovoljno da se pre toga nije desila Hrvatska i Bosna. Tako da je glupo da krivite Klintona i Buša, kriva je srpska vlast zbog onog što je radila devedesetih.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.