Transparentnost Srbija: "Odluka o objedinjavanju 60 nepovezanih tačaka protivpravna" 1

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas kao protivpravnu odluku skupštinske većine da poslanici vode objedinjenu raspravu o 60 tačaka dnevnog reda, među kojima su, između ostalih, Deklaracija sa Svesrpskog sabora u Beogradu, izbor guvernera Narodne banke Srbije i povećanje takse za RTS.

U saopštenju TS se navodi da skupštinski Poslovnik dopušta mogućnost objedinjavanja rasprave „ali samo ako je reč o zakonima koji su međusobno uslovljeni ili su rešenja u njima međusobno povezana“.

„Skupštinska većina je danas izglasala da se vodi objedinjena rasprava u načelu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, povećanju takse za RTS, zabrani davanja u zakup stanova koje su pod povoljnim uslovima dobili pripadnici službi bezbednosti, zakona koji odobravaju zaduživanje za razne projekte, o izboru guvernera Narodne banke i članova Fiskalnog saveta. Usled toga će i poslanicima i građanima ostati znatno manje vremena da razmotre opravdanost predloženih akata, od kojih mnogi imaju veze sa javnim nabavkama“, ocenila je TS.

Dodaje se da je na dnevnom redu sednice koja je danas počela i predlog autentičnog tumačenja međudržavnog sporazuma Španije i Srbije, koji po navodima TS, ne samo da je štetan, jer isključuje primenu Zakona o javnim nabavkama, već je i pravno nemoguć.

„Odredba koja se ‘tumači’ uopšte ne sadrži pravila o nabavkama, stoga ne postoji ni jedan način da se norma ‘protumači’ tako da se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje. Zbog čestih zloupotreba ove vrste i nedovoljnih garancija za očuvanje jedinstva pravnog poretka pre dve godine smo podneli inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika koje se odnose na autentična tumačenja. Ustavni sud o tom važnom pitanju nije doneo odluku, niti je išta preduzeo nakon što se Narodna skupština nije izjasnila o podnetoj inicijativi u ostavljenom roku“, saopštila je TS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari